Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed oil (L2.5, L5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of three groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. There were no significant differences (P>0.05) in fat, crude protein, cholesterol, saturated and monounsaturated fatty acids, arachidonic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content, respectively in meatof fish fed the different diets. Meat of fish fed the diet with linseed oil contained more a-linolenic acid than meat of control fish (P<0,001). In the group L5, the content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.001) better and more favourable for consumers than in fish without oil supplement in the diet. (en)
- Pstruzi duhoví byli vykrmováni směsí obsahující 2,5 nebo 5 % lněného oleje. Skupina kontrolní dostávala průmyslově vyráběnou krmnou směs. Po 75 dnech výkrmu bylo ze tří skupin vybráno po 16 rybách a ve filé bez kůže byl stanoven obsah živin. V obsahu tuku, bílkovin, cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin, kyseliny arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové v mase různě krmených ryb nebylo průkazných rozdílů (P>0,05). Svalovina ryb, které dostávaly lněný olej obsahovala více kyseliny a-linolenové než maso ryb kontrolních (P<0,001). Při zkrmování 5 % lněného oleje byl obsah n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) i poměr n-3/n-6 PUFA v mase podstatně (P<0,001) příznivější pro spotřebitele než u ryb, které tento olej nedostávaly.
|
Title
| - Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).
- Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). (cs)
- Effect of linseed oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) fillets (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss).
- Vliv lněného oleje na zastoupení cholesterolu a mastných kyselin v mase pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). (cs)
- Effect of linseed oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) fillets (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:_____/03:23200033!RIV/2004/MSM/430004/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:_____/03:23200033
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - rainbow trout; fatty acids; cholesterol; linseed oil (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Zelenka, Jiří
- Komprda, Tomáš
- Fajmonová, Eva
- Kladroba, David
- Šarmanová, Iveta
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |