Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Turkey females (F) of the BUT Big 6 hybrid fed the commercial feed mixtures were slaughtered in one-week intervals from 10th to 18th and males (M) from 10th to 25th week of age. In the breast meat (BM) and thigh meat (TM) content of fatty acids were deteof total lipid by hexane/2-propanol mixture. Content of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA + DHA) did not changed with increasing age in female (P>0.05), but decreased in male tissues (P<0.001). Arachidonic acid content (AA) significantly decnot changed in TM of either sex. Polyunsaturated fatty acids (PUFA) n-6 to n-3 ratio in females was not influenced by age in BM (P>0.05), but significantly (P<0.001) decreased with increasing age in TM. Opposite results were found in male tissues: indepesignificant (P<0.001) increase in BM. At usual slaughter age, males in comparison with females tended to have lower content of EPA + DHA in meat; content of AA was the same. (en)
- Krůty (F) hybridní kombinace BUT Big 6 vykrmované komerčními krmnými směsmi byly poráženy v týdenních intervalech ve věku 10 ? 18 týdnů a krocani (M) ve věku 10 ? 25 týdnů. Obsah mastných kyselin v prsní (BM) a stehenní (TM) svalovině byl stanoven metodoextrakci celkových lipidů směsí hexan/2-propanol. Obsah eikosapentaenové a dokosahexaenové kyseliny (EPA + DHA) v mase se s přibývajícím věkem u F neměnil (P>0,05) a u M se vysoce průkazně (P<0,001) snižoval. Obsah kyseliny arachidonové (AA) se během výkzatímco v TM zůstal konstantní. Poměr polynenasycených mastných kyselin n-6/n-3 byl u F v BM stabilní (P>0,05) a u TM se s přibývajícím věkem zužoval (P<0,001). Opačné výsledky byly zaznamenány ve svalovině krocanů: nezávislost na věku (P>0,05) v TM a prrozšíření v BM. V obvyklé porážkové hmotnosti obsahuje svalovina krocanů méně EPA + DHA než svalovina krůt; obsah AA je u obou pohlaví stejný.
|
Title
| - Effect of sex and age on physiologically important fatty acid content in turkey meat (en)
- Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt
- Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt (cs)
|
skos:prefLabel
| - Effect of sex and age on physiologically important fatty acid content in turkey meat (en)
- Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt
- Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:_____/02:23200020!RIV/2003/MSM/430003/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:_____/02:23200020
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - turkey meat;age;sex;fatty acids (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - VÚTPHP v Banskej Bystrici
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Medzinárodná vedecká konferencia Dni výživy zvierat
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Zelenka, Jiří
- Komprda, Tomáš
- Fajmonová, Eva
- Kladroba, David
- Šarmanová, Iveta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre; Výzkumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva
|
https://schema.org/isbn
| |