About: Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti.
  • Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti. (cs)
  • Quality and ripening potential of pears is closely related to harvest maturity of the fruit. The degree of maturity at harvest has a direct effect on the period for which fruit can be stored without losing quality. Fruits from three Asian pear cultivars (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', Hosui', 'Chojuro' and three European pear fruit cultivars (Pyrus communis L.) 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' were harvested during maturation at five weekly intervals. Changes in firmness, soluble solids concentration (SSC), titratable acidity (TA), starch index were evaluated to determine the optimum harvest date. From these parameters a single maturity index according to Streif was calculated: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' and 'Pung Su'0,7; 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 and 'Boscova lahvice' 0,97. There was no statistically significant differences in flesh firmness and titratable acidity between harvest dates for the individual pear cultivars. A higher rate of change in SSC was associated with a less rapid decline in TA and less rapid decline in firmness. (en)
Title
  • Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
  • Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě (cs)
  • Ripening of pear fruits Pyrus pyrifolia Nakai and Pyrus communis L. during ripening on the tree (en)
skos:prefLabel
  • Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
  • Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě (cs)
  • Ripening of pear fruits Pyrus pyrifolia Nakai and Pyrus communis L. during ripening on the tree (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/14:00217023!RIV15-MSM-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 12329
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/14:00217023
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • soluble solids content; firmness; harvest; Streif index; pear fruits; starch breakdown (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B4B5FFF22215]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kožíšková, Jarmila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-944-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software