About: Qualitative parameters of whey with added selected essential oils     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bioconservation is still more desirable sectors. The work shows the results of the shelf-life extension of whey (titratable acidity, pH) and microbiological stability by adding essential oils (Anise, Chamomile Blue, Sage) into whey. Whey was made during the production of fresh cheese. The samples were stored for 14 days in a refrigerator at a temperature of below 9°C. Application of Anise esssential oil, Chamomile blue and Sage into whey in the concentrations did not cause significant prolongation of shelf-life (parameters pH and titratable acidity). The results of microbiological analyzes show that Sage essential oil was able to positively affect the total plate count and thermo resistant aerobic microorganisms. The addition of Chamomile Blue essential oil suppressed grow of molds and yeasts. The essential oil of Anise was able to prevent the development of thermo resistant anaerobic microorganisms. Whey in combination with essential oils could find application not only in food but also for example in the spa. (en)
  • Biokonzervace je stále žádanějším odvětvím. Práce se zabývala prodloužením údržnosti syrovátky (titrační kyselost, pH) a zajištění mikrobiologické stability přídavkem silic ve zvolených koncentracích (Anýz vonný, Heřmánek modrý, Šalvěj lékařská) do syrovátky. Syrovátka vznikla při vlastní výrobě čerstvých sýrů. Vzorky byly skladovány po dobu 14 dní v chladničce při teplotě pod 9 °C. Aplikace silic Anýzu vonného, Heřmánku modrého a Šalvěje lékařské do syrovátky ve zvolených koncentracích nezpůsobila významnější prodloužení trvanlivosti (parametry pH a titrační kyselost). Z výsledků mikrobiologických rozborů syrovátky vyplývá, že silice Šalvěje lékařské byla schopna pozitivně ovlivnit celkové počty mikroorganismů a termorezistentní aerobní mikroorganismy. Přídavek Heřmánku modrého potlačil po celou dobu skladování skupinu plísní a kvasinek. Silice anýzu vonného zabránila rozvoji termorezistentních anaerobních mikroorganismů. Bylo by vhodné na tuto práci dále navázat modelovými pokusy se syrovátkou a vybranými mikroorganismy. Syrovátka v kombinaci se silicemi by mohla najít uplatnění nejen v potravinářství ale i např. v lázeňství.
  • Biokonzervace je stále žádanějším odvětvím. Práce se zabývala prodloužením údržnosti syrovátky (titrační kyselost, pH) a zajištění mikrobiologické stability přídavkem silic ve zvolených koncentracích (Anýz vonný, Heřmánek modrý, Šalvěj lékařská) do syrovátky. Syrovátka vznikla při vlastní výrobě čerstvých sýrů. Vzorky byly skladovány po dobu 14 dní v chladničce při teplotě pod 9 °C. Aplikace silic Anýzu vonného, Heřmánku modrého a Šalvěje lékařské do syrovátky ve zvolených koncentracích nezpůsobila významnější prodloužení trvanlivosti (parametry pH a titrační kyselost). Z výsledků mikrobiologických rozborů syrovátky vyplývá, že silice Šalvěje lékařské byla schopna pozitivně ovlivnit celkové počty mikroorganismů a termorezistentní aerobní mikroorganismy. Přídavek Heřmánku modrého potlačil po celou dobu skladování skupinu plísní a kvasinek. Silice anýzu vonného zabránila rozvoji termorezistentních anaerobních mikroorganismů. Bylo by vhodné na tuto práci dále navázat modelovými pokusy se syrovátkou a vybranými mikroorganismy. Syrovátka v kombinaci se silicemi by mohla najít uplatnění nejen v potravinářství ale i např. v lázeňství. (cs)
Title
  • Qualitative parameters of whey with added selected essential oils (en)
  • Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic
  • Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic (cs)
skos:prefLabel
  • Qualitative parameters of whey with added selected essential oils (en)
  • Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic
  • Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00214073!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 25398
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00214073
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sage; pH; anise; microoganisms; titratable acidity; chamomile (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A847931BAC65]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jůzl, Miroslav
  • Kalhotka, Libor
  • Šustová, Květoslava
  • Lužová, Táňa
  • Rožnovská, Doubravka
  • Dostálová, Lenka
  • Teplá, Jana
  • Kaiseršotová, Dana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-944-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software