Description
| - Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorků bylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukuprosté sušiny (r = -0,55; P < 0,01), bílkovin (r = -0,40; P < 0,05), kaseinu (r = -0,36; P < 0,05) a tuku (r = -0,32; P < 0,05) v bazénovém vzorku mléka. Ostatní obsahové parametry a kvalitativní ukazatele nebyly průkazně ovlivněny.
- Bod mrznutí mléka je poměrně významný mléčný fyzikální parametr. Je zahrnut do vzorce zpeněžování syrového mléka, coby kvalitativní ukazatel. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv obsahových složek a kvalitativních ukazatelů mléka na bod mrznutí. Bazénové vzorky mléka (n = 36) pocházely ze ŠZP v Žabčicích zabývající se chovem holštýnského skotu. Vzorky byly odebírány třikrát měsíčně v období od 3. ledna 2012 do 6. ledna 2013. Stanovení bodu mrznutí, obsahových složek mléka (obsahu bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy, tukuprosté sušiny), počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů a obsahu močoviny bylo provedeno v laboratoři LRM Brno-Chrlice, jenž zajišťuje rozbory mléka pro potřeby kontroly užitkovosti. Na základě analýzy bazénových vzorků bylo zaznamenáno, že při nižším celkovém denním nádoji docházelo ke zlepšení (poklesu) bodu mrznutí (r = 0,40; P < 0,05). Dále docházelo ke zlepšování (poklesu) bodu mrznutí, pokud se zvyšoval obsah laktózy (r = -0,57; P < 0,01), tukuprosté sušiny (r = -0,55; P < 0,01), bílkovin (r = -0,40; P < 0,05), kaseinu (r = -0,36; P < 0,05) a tuku (r = -0,32; P < 0,05) v bazénovém vzorku mléka. Ostatní obsahové parametry a kvalitativní ukazatele nebyly průkazně ovlivněny. (cs)
- The aim of this research was to evaluate the effect of composition and milk quality parameters of milk on the freezing point of milk. Overall 36 bulk milk samples were analyzed in the period (3.1. 2012 -- 6.1. 2013). Samples came from the farm ŠZS Žabčice, which reared with Holstein breed. Measured properties were milk composition (protein content, casein content, fat content, lactose content and solids non-fat content), somatic cell count, total plate count, and urea concentration. The analysis was performed in the laboratory LRM Brno-Chrlice. Based on the analysis of bull tank milk samples was observed that at lower yield occurred to improve (decrease) the freezing point (r = 0.40, P < 0.05). Further, there were improvement (decrease) the freezing point when the increased lactose content (r = -0.57, P < 0.01), solids non-fat content (r = -0.55, P < 0.01), protein content (r = -0.40, P < 0.05), casein content (r = -0.36, P < 0.05) and fat content (r = -0.32, P < 0.05) in milk samples. Other content parameters and qualitative indicators were not significantly affected. (en)
|