Description
| - V průběhu období 4.11. 2010 až 31.3. 2011 bylo odebráno 22 bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene chovaných v ŠZP Žabčice a stejný počet vzorků mléka dojnic českého strakatého plemene chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Odběry probíhaly jedenkrát týdně. Průměrné hodnoty sledovaných ukazatelů u dojnic holštýnského plemene byly následující: obsah bílkovin 3,39 g.100g-1, obsah kaseinu 2,67 g.100g-1, obsah tuku 4,22 g.100g-1, obsah laktózy 4,81 g.100g-1, tukuprostá sušina 8,81 g.100g-1, titrační kyselost 7,09 °SH, aktivní kyselost 6,68 pH, hustota 1,0302 kg.l-1, syřitelnost 215 sec, třída kvality sýřeniny 1,68. Průměrná teplota ve stáji byla naměřena 5,00 °C. U vzorků mléka českého strakatého plemene byly zjištěny průměrné hodnoty: obsah bílkovin 3,69 g.100g-1, obsah kaseinu 2,90 g.100g-1, obsah tuku 4,24 g.100g-1, obsah laktózy 4,77 g.100g-1, tukuprostá sušina 9,09 g.100g-1, titrační kyselost 7,27 °SH, aktivní kyselost 6,58 pH, hustota 1,0303 kg.l-1, syřitelnost 212 sec, třída kvality sýřeniny 1,36. Průměrná teplota ve stáji byla naměřena 2,26 °C. Na základě analýzy vzorků mléka byly naměřené hodnoty obou plemen porovnány mezi sebou. Statisticky velmi vysoce průkazný rozdíl (P<0,001) mezi plemeny byl zaznamenán v obsahu bílkovin, kaseinu, tukuprosté sušiny. U hodnoty aktivní kyselosti byl zaznamenán rozdíl statisticky průkazný (P<0,05). Rozdíly v hodnotách zbývajících sledovaných parametrů mléka mezi oběmi plemeny byly statisticky neprůkazné.
- V průběhu období 4.11. 2010 až 31.3. 2011 bylo odebráno 22 bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene chovaných v ŠZP Žabčice a stejný počet vzorků mléka dojnic českého strakatého plemene chovaných na farmě GENAgro Říčany, a.s. Odběry probíhaly jedenkrát týdně. Průměrné hodnoty sledovaných ukazatelů u dojnic holštýnského plemene byly následující: obsah bílkovin 3,39 g.100g-1, obsah kaseinu 2,67 g.100g-1, obsah tuku 4,22 g.100g-1, obsah laktózy 4,81 g.100g-1, tukuprostá sušina 8,81 g.100g-1, titrační kyselost 7,09 °SH, aktivní kyselost 6,68 pH, hustota 1,0302 kg.l-1, syřitelnost 215 sec, třída kvality sýřeniny 1,68. Průměrná teplota ve stáji byla naměřena 5,00 °C. U vzorků mléka českého strakatého plemene byly zjištěny průměrné hodnoty: obsah bílkovin 3,69 g.100g-1, obsah kaseinu 2,90 g.100g-1, obsah tuku 4,24 g.100g-1, obsah laktózy 4,77 g.100g-1, tukuprostá sušina 9,09 g.100g-1, titrační kyselost 7,27 °SH, aktivní kyselost 6,58 pH, hustota 1,0303 kg.l-1, syřitelnost 212 sec, třída kvality sýřeniny 1,36. Průměrná teplota ve stáji byla naměřena 2,26 °C. Na základě analýzy vzorků mléka byly naměřené hodnoty obou plemen porovnány mezi sebou. Statisticky velmi vysoce průkazný rozdíl (P<0,001) mezi plemeny byl zaznamenán v obsahu bílkovin, kaseinu, tukuprosté sušiny. U hodnoty aktivní kyselosti byl zaznamenán rozdíl statisticky průkazný (P<0,05). Rozdíly v hodnotách zbývajících sledovaných parametrů mléka mezi oběmi plemeny byly statisticky neprůkazné. (cs)
- During the period of 4.11. 2010 to 31.3. 2011 22 bulk milk samples was obtained in herds of Holstein cows from University farm in Žabčice. Same number of bulk milk samples was obtained in herd of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s. Purchase was realized once a week. The average values of milk parameters of Holstein cows were as follows: protein content 3.39 g.100g-1, casein content 2.67 g.100g-1, fat content 4.22 g.100g-1, lactose content 4.81 g.100g-1, solids non-fat content 8.81 g.100g-1, titratable acidity 7,09 °SH, pH acidity 6.68, specific density 1.0302 kg.l-1, rennet coagulation time 215 sec, curd quality class 1.68. Average temperature in stable was 5.00 °C. The average values of milk parameters of Czech Fleckvieh cows were as follows: protein content 3.69 g.100g-1, casein content 2.90 g.100g-1, fat content 4.24 g.100g-1, lactose content 4.77 g.100g-1, solids non-fat content 9.09 g.100g-1, titratable acidity 7.27 °SH, pH acidity 6.58, specific density 1.0303 kg.l-1, rennet coagulation time 212 sec, curd quality class 1.36. Average temperature in stable was 2.26 °C. Based on the analysis of milk samples were measured average values of this two herds compared among themselves. Statistically very highly significant difference between breeds was detected (P<0.001) in protein content, casein content, solids non-fat content. In active acidity value was detected statistically significant difference (P<0.05). The differences in the values of the remaining parameters of milk samples between the two breeds were not statistically significant. (en)
|