About: Složení mastných kyselin křepelčích vajec krmených semeny šalvěje španělské     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo obohacení křepelčích vajec o nenasycené matné kyseliny, především o a-linolenovou kyselinu a její metabolity (eikosapentanovou a dokosahexanovou kyselinu). Zvýšené množství nenasycených mastných kyselin bylo docíleno přidáním semen šalvěje španělské do krmné dávky v přídavku 5 a 7,5%. Vzorky křepelčích vajec byly rozděleny dle skupin na : kontrolní,s přídavkem 5% a s přídavkem 7,5%. Každá skupina byla tvořena 21 slepicemi. Měření bylo prováděno na extrahovaném tuku plynovou chromatografií. U kvantitativní a kvalitativní analýzy byl kladen důraz na zastoupení a-linolenové kyseliny a jejich metabolitů dokosahexanové kyseliny (DHA) a eikosapentanové (DPA). Zvýšené množství linolenové kyseliny v krmivu drůbeže vedlo ke statisticky průkaznému zvýšení DHA, ale nikoliv ke stejnému očekávanému navýšení EPA. Obohacení krmiva linolenovou kyselinou mělo za následek nejen změnu v zastoupení a množství mastných kyselin, ale i v ovlivnění senzorických parametrů, jež byly rovněž součástí práce.
  • Cílem práce bylo obohacení křepelčích vajec o nenasycené matné kyseliny, především o a-linolenovou kyselinu a její metabolity (eikosapentanovou a dokosahexanovou kyselinu). Zvýšené množství nenasycených mastných kyselin bylo docíleno přidáním semen šalvěje španělské do krmné dávky v přídavku 5 a 7,5%. Vzorky křepelčích vajec byly rozděleny dle skupin na : kontrolní,s přídavkem 5% a s přídavkem 7,5%. Každá skupina byla tvořena 21 slepicemi. Měření bylo prováděno na extrahovaném tuku plynovou chromatografií. U kvantitativní a kvalitativní analýzy byl kladen důraz na zastoupení a-linolenové kyseliny a jejich metabolitů dokosahexanové kyseliny (DHA) a eikosapentanové (DPA). Zvýšené množství linolenové kyseliny v krmivu drůbeže vedlo ke statisticky průkaznému zvýšení DHA, ale nikoliv ke stejnému očekávanému navýšení EPA. Obohacení krmiva linolenovou kyselinou mělo za následek nejen změnu v zastoupení a množství mastných kyselin, ale i v ovlivnění senzorických parametrů, jež byly rovněž součástí práce. (cs)
  • The aim of study was enriched quail eggs by polysaturated fatty acids, focusing on increase content of a-linolenic acid and their metabolits ( eicopentanoic and docosahexanoic acids). Rising the amount of unsaturated fatty acids is achieved enrichment rations for quails with 5 and 7,5% seeds of spanish sage. Samples of quals eggs was divides in thre group: the control group without addition sage; 5% addition of sage and 7,5% addition of sage to their fed. Each group contained 21 pieces of chicken. The measurement made on extracted fat from their eggs. The constution of fat was analyzed by the gas chromatography. The emphasis was made on quantitative and qualitative representation of a-linolenic acid, docosahexanoic (DPA) and eicosapentanoic acid (EPA) as linolenic metabolites. The increasing amount linolenic acid in poultry diets had led to sizeable increase DHA, but EPA did not have expected growth. Targeted increase linolenic acid in poultry diet had influence not only the constituon of fat, also it was influenced sensory characteristics. Part of this study was a sensory analysis to detect changes in eggs. (en)
Title
  • Složení mastných kyselin křepelčích vajec krmených semeny šalvěje španělské
  • Složení mastných kyselin křepelčích vajec krmených semeny šalvěje španělské (cs)
  • Fatty acid composition of quail eggs fed seeds of sage spain (en)
skos:prefLabel
  • Složení mastných kyselin křepelčích vajec krmených semeny šalvěje španělské
  • Složení mastných kyselin křepelčích vajec krmených semeny šalvěje španělské (cs)
  • Fatty acid composition of quail eggs fed seeds of sage spain (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00175532!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 229946
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00175532
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • quail eggs; Salvia hispanica; fatty acid (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0BC33EF33168]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Poire s.r.o., Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gregor, Tomáš
  • Rozíková, Veronika
  • Zorníková, Gabriela
  • Przywarová, Alena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-495-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software