Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Kolekce 24 genotypů pšenic (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) a jednoho genotypu Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) byla zkoumána pomocí SSR (mikrosatelitních) markerů. Byly analyzovány genotypy s purpurovým a červeným perikarpem, modrou aleuronovou vrstvou a žlutým endospermem. K analýzám byly použity mikrosatelitní markery, které se nacházejí na chromozomech genomu A a B. Na základě 20 SSR markerů byl vytvořen dendrogram příbuznosti, jenž vysoce průkazně odlišuje Thinopyrum ponticum od genotypů pšenice. Průkazná variabilita byla zjištěna též u tří genotypů s purpurovým perikarpem a u jednoho genotypu s modrou aleuronovou vrstvou. Větší ze dvou klasterů se dělí na 2 subklastery. Menší subklaster obsahuje pouze genotypy s modrou aleuronovou vrstvou. Mezi těmito genotypy byla potvrzena vysoká příbuznost dvou genotypů s modrou aleuronovou vrstvou, u nichž se předpokládá, že jde o jeden genotyp pocházející ze dvou různách zdrojů. Izogenní linie genotypů s červeným perikarpem a linie genotypů se žlutým endospermem jsou zařazeny ve větším subklasteru. Použité SSR markery mohou být použity k detekci variability a čistoty analyzovaných genotypů ve šlechtitelských programech. To by mohla být nová cesta jak přenést zdraví prospěšné látky jako jsou antokyanová barviva do běžného pečiva a vyrobit tak funkční potravinu.
- Kolekce 24 genotypů pšenic (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) a jednoho genotypu Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) byla zkoumána pomocí SSR (mikrosatelitních) markerů. Byly analyzovány genotypy s purpurovým a červeným perikarpem, modrou aleuronovou vrstvou a žlutým endospermem. K analýzám byly použity mikrosatelitní markery, které se nacházejí na chromozomech genomu A a B. Na základě 20 SSR markerů byl vytvořen dendrogram příbuznosti, jenž vysoce průkazně odlišuje Thinopyrum ponticum od genotypů pšenice. Průkazná variabilita byla zjištěna též u tří genotypů s purpurovým perikarpem a u jednoho genotypu s modrou aleuronovou vrstvou. Větší ze dvou klasterů se dělí na 2 subklastery. Menší subklaster obsahuje pouze genotypy s modrou aleuronovou vrstvou. Mezi těmito genotypy byla potvrzena vysoká příbuznost dvou genotypů s modrou aleuronovou vrstvou, u nichž se předpokládá, že jde o jeden genotyp pocházející ze dvou různách zdrojů. Izogenní linie genotypů s červeným perikarpem a linie genotypů se žlutým endospermem jsou zařazeny ve větším subklasteru. Použité SSR markery mohou být použity k detekci variability a čistoty analyzovaných genotypů ve šlechtitelských programech. To by mohla být nová cesta jak přenést zdraví prospěšné látky jako jsou antokyanová barviva do běžného pečiva a vyrobit tak funkční potravinu. (cs)
- The collection of 24 genotypes of wheat (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) and one genotype Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) was studied using the SSR method. We analysed genetic variability of wheat genotypes with purple pericarp, blue aleurone, yellow endosperm and red pericarp. SSR markers localized on chromosomes of A and B genome were chosen from the literature for the analysis. Based on 20 SSR markers a dendrogram was calculated, which highly significantly differentiates the genotype Thinopyrum ponticum. The 3 genotypes with purple pericarp and 1 genotype with blue aleuron showed a higher variability than remaining 20 genotypes. The bigger cluster is split into 2 subclusters. The minor subcluster contained only genotypes with blue aleuron layer. Among these genotypes was confirmed high similarity of 2 blue aleuron genotypes that are supposed to be the same genotypes of different origin. Isogenic line of red pericarp wheat and the line of yellow endosperm genotypes are gathered in the bigger subcluster. Used SSR markers can be applied for the detection of the variability and/or purity of the analysed genotypes in breeding programs. This could be a new way how shift healthy benefits like anthocyanin pigments into the common bread and produce functional food. (en)
|
Title
| - The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods
- The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods (en)
- The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods (cs)
|
skos:prefLabel
| - The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods
- The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods (en)
- The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/11:00168976!RIV12-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/11:00168976
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wheat; microsatellites; colored grain; variability; functional food (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Havel, Ladislav
- Musilová, Milena
- Trojan, Václav
- Vyhnánek, Tomáš
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |