Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Barley, as well as others cereals, can be contaminated by mycotoxins which are produced by filamentous fungi as secondary metabolites under the field conditions. The highest health risk for costumers is that these toxins can survive during food processing and thus they pass into final products, such as beer. The aim of the presented study was to evaluate the transfer of Fusarium mycotoxins, namely deoxynivalenol (DON), deoxynivalenol-3-glucoside (D3G) and enniatins (ENNs), into malt, beer, and their intermediate products. Concerning the fate of DON a D3G during malting, their levels are decreased during the steeping stage, however, rapid increase of their levels was observed within the germination process. Final malt contained approx. 80% of DON and 260% of D3G levels compared to the initial barley. Further increase of DON and D3G levels was proven during mashing of malt, their levels increased up to 600 and 800%, respectively, when comparing with starting malt. This phenomenon can be attributed to releasing of mycotoxins from their masked forms. Worth to notice, that spent grains contained undetectable concentration of both DON and D3G. As regards enniatins, during the malting technology their levels significantly decreased. Further decline was observed during the brewing technology. Due to their low solubility in water, they do not pass almost into beer and thus stay in spent grains. (en)
- Ječmen, podobně jako jiné obilniny, může být kontaminován mykotoxiny, které jsou produkovány již v polních podmínkách vláknitými houbami. Vysoké zdravotní riziko pro konzumenty pak spočívá v přenosu těchto sekundárních metabolitů do finálních produktů, např. piva. Cílem této studie bylo posoudit transfer Fusariových mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu (DON), deoxynivalenol-3-glukosidu (D3G) a enniatinů (ENNs) ze zrna přes slad a další meziprodukty až do piva. Zatímco v průběhu sladování hladina DON a D3G po namáčecích cyklech klesala, u hotového sladu opět rapidně vzrostla. V porovnání s původním nesladovaným zrnem ječmene obsahoval slad přibližně 80 % DON a 260 % D3G. Při rmutování byl v porovnání se sladem zjištěn výrazný nárůst hladin DON a D3G, a to o 600, resp. 800 %. Tato skutečnost může být způsobena přechodem z maskovaných forem mykotoxinu. Za zmínku stojí skutečnost, že v mlátu byly hladiny DON a D3G pod hranicí detekce. V případě enniatinů se jejich hladina v průběhu sladování průkazně snižovala a tento trend pokračoval i v průběhu výroby piva. V důsledku nízké rozpustnosti enniatinů byl zaznamenán jejich zvýšený výskyt v mlátě.
- Ječmen, podobně jako jiné obilniny, může být kontaminován mykotoxiny, které jsou produkovány již v polních podmínkách vláknitými houbami. Vysoké zdravotní riziko pro konzumenty pak spočívá v přenosu těchto sekundárních metabolitů do finálních produktů, např. piva. Cílem této studie bylo posoudit transfer Fusariových mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu (DON), deoxynivalenol-3-glukosidu (D3G) a enniatinů (ENNs) ze zrna přes slad a další meziprodukty až do piva. Zatímco v průběhu sladování hladina DON a D3G po namáčecích cyklech klesala, u hotového sladu opět rapidně vzrostla. V porovnání s původním nesladovaným zrnem ječmene obsahoval slad přibližně 80 % DON a 260 % D3G. Při rmutování byl v porovnání se sladem zjištěn výrazný nárůst hladin DON a D3G, a to o 600, resp. 800 %. Tato skutečnost může být způsobena přechodem z maskovaných forem mykotoxinu. Za zmínku stojí skutečnost, že v mlátu byly hladiny DON a D3G pod hranicí detekce. V případě enniatinů se jejich hladina v průběhu sladování průkazně snižovala a tento trend pokračoval i v průběhu výroby piva. V důsledku nízké rozpustnosti enniatinů byl zaznamenán jejich zvýšený výskyt v mlátě. (cs)
|
Title
| - The Fate of Mycotoxins during Malting and Brewing (en)
- Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo
- Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo (cs)
|
skos:prefLabel
| - The Fate of Mycotoxins during Malting and Brewing (en)
- Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo
- Zhodnocení mykotoxinové kontaminace v řadě ječmen-slad-pivo (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/10:00234843!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/10:00234843
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - deoxynivalenol-3-glucoside; deoxynivalenol; enniatins; beer (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Ehrenbergerová, Jaroslava
- Hajšlová, Jana
- Malachová, Alexandra
- Cerkal, Radim
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |