Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo ověřit u fermentovaných trvanlivých masných výrobků vliv výrobce (K a R) a průměru výrobku ( 7 cm a 4,5 cm) na růst bakterií rodu Enterococcus s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy tyramin a histamin. Schopnost tvořit biogenní aminy byla ověřena pomocí detekce DNA sekvencí kódujících tvorbu tyrosin- a histidindekarboxylázy, tedy enzymů katalyzujících tvorbu tyraminu a histaminu. K identifikaci producentů tyraminu a histaminu byl použit EN-COCCUStest (PLIVA-Lachema Diagnostika, ČR) a polymerázová řetězová reakce (PCR). Všechny testované izoláty patřily do druhu E. faecium. U všech analyzovaných izolátů byla potvrzena přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu byla prokázána u většiny analyzovaných kmenů. Počty enterokoků v jednotlivých výrobcích na konci zrání (28. den) se od sebe průkazně nelišily (P 0,05). 70. den byly počty enterokoků ve vzorcích výrobce (K) širšího průměru ( 7 cm) průkazně vyšší (P 0,05) než ve všech ostatních
- Cílem práce bylo ověřit u fermentovaných trvanlivých masných výrobků vliv výrobce (K a R) a průměru výrobku ( 7 cm a 4,5 cm) na růst bakterií rodu Enterococcus s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy tyramin a histamin. Schopnost tvořit biogenní aminy byla ověřena pomocí detekce DNA sekvencí kódujících tvorbu tyrosin- a histidindekarboxylázy, tedy enzymů katalyzujících tvorbu tyraminu a histaminu. K identifikaci producentů tyraminu a histaminu byl použit EN-COCCUStest (PLIVA-Lachema Diagnostika, ČR) a polymerázová řetězová reakce (PCR). Všechny testované izoláty patřily do druhu E. faecium. U všech analyzovaných izolátů byla potvrzena přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu byla prokázána u většiny analyzovaných kmenů. Počty enterokoků v jednotlivých výrobcích na konci zrání (28. den) se od sebe průkazně nelišily (P 0,05). 70. den byly počty enterokoků ve vzorcích výrobce (K) širšího průměru ( 7 cm) průkazně vyšší (P 0,05) než ve všech ostatních (cs)
- The aim of the work was to evaluate the influence of the producer (K, R) and diameter ( 7 cm a 4,5 cm) of the product on the growth of bakteria of the genus Enterococcus with supposed ability to produce tyramine and histamine in dry fermented sausages. The producers of tyramine and histamine were identified by EN-COCCUS test and genus and species specific polymerase chain reaction. All tested bacterial strains belonged to the species E. faecium. The presence of the gene for tyrosine decarboxylase was confirmed in all cases using PCR. The presence of the gene for histidine decarboxylase was confirmed in most of the analysed strains. The numbers of the enterococci in individual products at the end of the fermentation (28th day) did not differ significantly from each other (P 0.05). At the 70th day, the numbers of the enterococci in the samples of the producer (K) with bigger diameter ( 7 cm) were significantly higher (P 0.05) than in all the other samples (K 4,5 cm , R 4,5 cm, R 7 cm). (en)
|
Title
| - Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
- Detection of bacteria of Enterococci genera with ability to create biogenic amines in fermented salamis. (en)
- Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech (cs)
|
skos:prefLabel
| - Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
- Detection of bacteria of Enterococci genera with ability to create biogenic amines in fermented salamis. (en)
- Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/09:00138504!RIV11-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/09:00138504
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - tyramine; Enterococcus; PCR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - %22Ingrovy dny%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Burdychová, Radka
- Komprda, Tomáš
- Sládková, Pavla
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Ediční středisko
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |