About: Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů (dekarboxyláz). Dalšími faktory , které ovlivňují produkci biogenních aminů jsou pH, teplota, dostupnost kyslíku a doba skladování. K toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminům patří tyramin, histamin, kadaverin a putrescin. Nejvíce prostudovaný je tyramin a histamin. Tyramin zvyšuje krevní tlak, způsobuje migrény s bolestí hlavy, může být příčinou krvácení do mozku, resp. selhání srdce. Toxický účinek tyraminu závisí na přijatém možství, přítomnosti jiných biogenních aminů a na celkovém fyziologickém stavu jedince (SILLA-SAN-TOS a kol., 1996). Histamin způsobuje rozšíření periferních krevních cév, což vede ke snížení krevního tlaku a bolestem hlavy. Dále histamin indukuje kontrakci hladkých svalů vnitřností s následkem břišních křečí, průjmu a zvracení. Mezi mikroorganismy, které produkují biogenní aminy patří bakterie rodu Pediococcus
  • Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů (dekarboxyláz). Dalšími faktory , které ovlivňují produkci biogenních aminů jsou pH, teplota, dostupnost kyslíku a doba skladování. K toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminům patří tyramin, histamin, kadaverin a putrescin. Nejvíce prostudovaný je tyramin a histamin. Tyramin zvyšuje krevní tlak, způsobuje migrény s bolestí hlavy, může být příčinou krvácení do mozku, resp. selhání srdce. Toxický účinek tyraminu závisí na přijatém možství, přítomnosti jiných biogenních aminů a na celkovém fyziologickém stavu jedince (SILLA-SAN-TOS a kol., 1996). Histamin způsobuje rozšíření periferních krevních cév, což vede ke snížení krevního tlaku a bolestem hlavy. Dále histamin indukuje kontrakci hladkých svalů vnitřností s následkem břišních křečí, průjmu a zvracení. Mezi mikroorganismy, které produkují biogenní aminy patří bakterie rodu Pediococcus (cs)
  • Biogenic amines are toxic low-molecular organic basic compounds formed in food by amino acid decarboxylation induced by microbial enzymes (decarboxylases). Other factors like pH, temperature, oxygen availability and storage life affect the production of biogenic amines, too. Tyramine, histamine, cadaverine and putrescine are considered to be the toxicologically most important biogenic amines, with tyramine and histamine being the most intensively studied. Tyramine increases blood pressure, brings on migraines with headaches and can cause brain haemorrhage or hearth failure. The toxic effect of histamine depends on accepted dose, presence of other biogenic amines and personal physiological state (SILLA SANTOS a kol. 1996). Histamine causes dilatation of peripheral blood vessels thus resulting in drop of blood pressure and headache. What more, histamine induces contraction of visceral smooth muscles leading to abdominal cramps, diarrhoea and vomiting. The group of organisms capable of production of bio (en)
Title
  • Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů
  • SCREENING OF STARTER AND PROBIOTIC CULTURES INTENDED FOR PROCESSING OF FERMENTED MEAT PRODUCTS FOR THEIR ABILITY TO PRODUCE BIOGENIC AMINES (en)
  • Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů (cs)
skos:prefLabel
  • Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů
  • SCREENING OF STARTER AND PROBIOTIC CULTURES INTENDED FOR PROCESSING OF FERMENTED MEAT PRODUCTS FOR THEIR ABILITY TO PRODUCE BIOGENIC AMINES (en)
  • Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/07:00116213!RIV08-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 96;96
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 450184
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/07:00116213
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amines; probiotic cultures; histamine, tyramine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2297FFD4DCA1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • MZLU v Brně
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet'07 Agro
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burdychová, Radka
  • Komprda, Tomáš
  • Sládková, Pavla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-119-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 81 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software