Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů (dekarboxyláz). Dalšími faktory , které ovlivňují produkci biogenních aminů jsou pH, teplota, dostupnost kyslíku a doba skladování. K toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminům patří tyramin, histamin, kadaverin a putrescin. Nejvíce prostudovaný je tyramin a histamin. Tyramin zvyšuje krevní tlak, způsobuje migrény s bolestí hlavy, může být příčinou krvácení do mozku, resp. selhání srdce. Toxický účinek tyraminu závisí na přijatém možství, přítomnosti jiných biogenních aminů a na celkovém fyziologickém stavu jedince (SILLA-SAN-TOS a kol., 1996). Histamin způsobuje rozšíření periferních krevních cév, což vede ke snížení krevního tlaku a bolestem hlavy. Dále histamin indukuje kontrakci hladkých svalů vnitřností s následkem břišních křečí, průjmu a zvracení. Mezi mikroorganismy, které produkují biogenní aminy patří bakterie rodu Pediococcus
- Biogenní aminy jsou toxické nízkomolekulární organické bazické sloučeniny, které v potravinách vznikají dekarboxylací aminokyselin působením mikrobiálních enzymů (dekarboxyláz). Dalšími faktory , které ovlivňují produkci biogenních aminů jsou pH, teplota, dostupnost kyslíku a doba skladování. K toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminům patří tyramin, histamin, kadaverin a putrescin. Nejvíce prostudovaný je tyramin a histamin. Tyramin zvyšuje krevní tlak, způsobuje migrény s bolestí hlavy, může být příčinou krvácení do mozku, resp. selhání srdce. Toxický účinek tyraminu závisí na přijatém možství, přítomnosti jiných biogenních aminů a na celkovém fyziologickém stavu jedince (SILLA-SAN-TOS a kol., 1996). Histamin způsobuje rozšíření periferních krevních cév, což vede ke snížení krevního tlaku a bolestem hlavy. Dále histamin indukuje kontrakci hladkých svalů vnitřností s následkem břišních křečí, průjmu a zvracení. Mezi mikroorganismy, které produkují biogenní aminy patří bakterie rodu Pediococcus (cs)
- Biogenic amines are toxic low-molecular organic basic compounds formed in food by amino acid decarboxylation induced by microbial enzymes (decarboxylases). Other factors like pH, temperature, oxygen availability and storage life affect the production of biogenic amines, too. Tyramine, histamine, cadaverine and putrescine are considered to be the toxicologically most important biogenic amines, with tyramine and histamine being the most intensively studied. Tyramine increases blood pressure, brings on migraines with headaches and can cause brain haemorrhage or hearth failure. The toxic effect of histamine depends on accepted dose, presence of other biogenic amines and personal physiological state (SILLA SANTOS a kol. 1996). Histamine causes dilatation of peripheral blood vessels thus resulting in drop of blood pressure and headache. What more, histamine induces contraction of visceral smooth muscles leading to abdominal cramps, diarrhoea and vomiting. The group of organisms capable of production of bio (en)
|
Title
| - Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů
- SCREENING OF STARTER AND PROBIOTIC CULTURES INTENDED FOR PROCESSING OF FERMENTED MEAT PRODUCTS FOR THEIR ABILITY TO PRODUCE BIOGENIC AMINES (en)
- Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů
- SCREENING OF STARTER AND PROBIOTIC CULTURES INTENDED FOR PROCESSING OF FERMENTED MEAT PRODUCTS FOR THEIR ABILITY TO PRODUCE BIOGENIC AMINES (en)
- Skríning startovacích a probiotických kultur určených pro výrobu fermentovaných masných výrobků na schopnost tvorby biogenních aminů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/07:00116213!RIV08-MSM-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/07:00116213
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - biogenic amines; probiotic cultures; histamine, tyramine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Burdychová, Radka
- Komprda, Tomáš
- Sládková, Pavla
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |