About: Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem polních pokusů bylo zjištění možností zvýšení obsahu polyfenolů, kyseliny askorbové a selenu v hlízách brambor. Byl sledován vliv různých dávek živin dodaných v minerálních hnojivech na obsah kyseliny askorbové a na celkový obsah polyfenolů. Dále byl sledovaný vliv stupňovaných dávek seleničitanu sodného (0,12,24,48,72 kg Se.ha-1), aplikovaných do půdy před výsadbou brambor, na zvýšení obsahu selenu v hlízách. Bylo zjištěno, že obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl ovlivněný zejména pokusným ročníkem, přičemž varianty hnojení neměly průkazný vliv. Obsah selenu byl kladně ovlivněný aplikací seleničitanu sodného. Současně bylo zjištěno, že s jeho rostoucí dávkou v půdě, se zvyšuje obsah Se v hlízách.
  • Cílem polních pokusů bylo zjištění možností zvýšení obsahu polyfenolů, kyseliny askorbové a selenu v hlízách brambor. Byl sledován vliv různých dávek živin dodaných v minerálních hnojivech na obsah kyseliny askorbové a na celkový obsah polyfenolů. Dále byl sledovaný vliv stupňovaných dávek seleničitanu sodného (0,12,24,48,72 kg Se.ha-1), aplikovaných do půdy před výsadbou brambor, na zvýšení obsahu selenu v hlízách. Bylo zjištěno, že obsah polyfenolů a kyseliny askorbové byl ovlivněný zejména pokusným ročníkem, přičemž varianty hnojení neměly průkazný vliv. Obsah selenu byl kladně ovlivněný aplikací seleničitanu sodného. Současně bylo zjištěno, že s jeho rostoucí dávkou v půdě, se zvyšuje obsah Se v hlízách. (cs)
  • The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of poly-phenols and ascorbic acid, as important antioxidants, in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. We also assessed the effect of increasing doses of selenium (0,12,24,48,72 kg Se.ha-1), applied in the soil in the form of sodium selenite before planting the potatoes, on the growth of the selenium content in tubers. The content of poly-phenols and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year, the fertilisation variants had no significant effect on the content of poly-phenols. However, the content of ascorbic acid decreased in the variant where the highest dose of nitrogen was applied. The average selenium content in tubers increased with the applied dose from 0.429 to 1.758 to 2.154 to 3.230 to 3.851 ppm, applications of selenium thus increase the nutritional quality of potatoes. (en)
Title
  • Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor
  • Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor (cs)
  • Possibilities of increase of content nutritional important subsatnces in potato tubers (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor
  • Možnosti zvýšení obsahu nutričně významných látek v hlízách brambor (cs)
  • Possibilities of increase of content nutritional important subsatnces in potato tubers (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/07:00111020!RIV12-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G46058), Z(MSM6215648905)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 435496
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/07:00111020
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • selenium; potatoes; nutritive quality; antioxidants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3B115AF41B72]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Agrochémia : Agrochemistry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • XI
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hlušek, Jaroslav
  • Jůzl, Miroslav
  • Lošák, Tomáš
  • Elzner, Petr
  • Čížek, Milan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1335-2415
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software