Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojů tyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech.
- Tyramin je kvantitativně a (společně s histaminem) toxikologicky nejvýznamnějším biogenním aminem. Jako významná vazoaktivní látka způsobuje stavy hypertenze a silných migrenózních bolestí hlavy u citlivých jedinců. Jedním z nejdůležitějších faktorů určujících obsah tyraminu v potravinách je přítomnost mikroorganismů s aktivitou tyrozindekarboxylázy, tato aktivita je však funkcí nikoliv mikrobiálních rodů nebo druhů, ale určitých kmenů v rámci těchto druhů. Jedním z nejvýznamnějších potravinových zdrojů tyraminu jsou zrající sýry. Cílem předkládaného experimentu bylo posoudit vliv výrobce a dalších faktorů na obsah tyraminu v sýru eidamského typu v průběhu zrání a ověřit možnost detekce mikroorganizmů disponujících genem pro tyrozindekarboxylázu v těchto sýrech. (cs)
- Tyramine content, and counts of lactic acid bacteria (LAB), total anaerobes and enterococci were determined in the course of ripening (1 -- 176 days) in the edge part (E) and the core part (C) of Dutch-type semi-hard cheese produced with different fat content (30 and 45 %) by two different producers (designated R and H) using two different starter cultures (Y and L, respectively). Tyramine content (Y, mg/kg) increased (P<0.001) with increasing time of ripening (X, days) more rapidly in the cheeses of the producer R (Y = 0.88 -- 31.4, R2 = 0.30) in comparison with the producer H (Y = 0.50X -- 6.3, R2 = 0.18). Time of ripening and a part of the cheese accounted for 67 and 28 % of total explained variability of the tyramine content in the cheese, respectively. Specific isolates within the species Enterococcus durans, E. faecalis, E. casseliflavus and Lactobacillus lactis (adventitious microflora), and Lactobacillus helveticus (starter culture Y) were identified as tyramine producers using PCR method for (en)
|
Title
| - Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců
- Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců (cs)
- Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers (en)
|
skos:prefLabel
| - Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců
- Produkce tyraminu v eidamských sýrech od dvou různých výrobců (cs)
- Tyramine formation in Duch-type semi-hard cheese from two different producers (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/06:00103135!RIV07-MSM-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/06:00103135
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - biogenic amines; decarboxylase activity; tyramine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dohnal, Vlastimil
- Cwiková, Olga
- Burdychová, Radka
- Komprda, Tomáš
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |