Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to assess the differences between the glycaemic index (GI) of four by chance selected domestic food products in healthy persons (HP), in persons with type 1 diabetes mellitus on insulin pumps (DMI) and in persons with type 2 diabetes mellitus on oral antidiabetis drugs (DM2). In each group, twenty persons entered the study. Two methods were simultaneously applied to determine the GI: conventional method using the glucometer Advance, Hypoguard, and continuous glucose monitoring by means of CGMS, Medtronic, Minimem, Solutions Software, Medtronic, Minimed, together with our recently developed software programe DegifXL and the statistical programm SPSSv.10.1 were used to analyze the results. There were no significant differences between the respective GI's of foods in HP, DM1 and DM2, except apple baby food in DM 2 vs HP. (en)
- Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01.
- Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01. (cs)
|
Title
| - Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
- Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons (en)
- Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob (cs)
|
skos:prefLabel
| - Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
- Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons (en)
- Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob (cs)
|
skos:notation
| - RIV/61989592:15110/07:00003932!RIV08-MZ0-15110___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/61989592:15110/07:00003932
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - glycaemic index of foods; glucometer; CGMS; diabetes mellitus; therapeutic patient education (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Langová, Kateřina
- Zapletalová, Jana
- Nakládalová, Marie
- Chlup, Rudolf
- Kudlová, Pavla
- Bartek, Josef
- Doubravová, B.
- Peterson, Karolina
- Slezáková, L.
- Sečkař, P.
- Táncosová, S.
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |