About: Options for identification of protein additives in historical mortar materials     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Natural organic additives such as eggs, lard, resins, and oils have been added to mortars since the ancient times as already the ancient builders noticed the positive effect of additives on the quality of mortars. The tradition of adding organic materials to mortars was handed over only verbally for thousands of years. However, the tradition disappeared in 19th century when the use of modern materials started. Today, a renaissance of using natural organic materials and searching of the ancient recipes come along with involvement of the most advanced analytical techniques and methods. This paper focuses on testing the possibility of identification of protein additives in mortar samples taken from historical buildings and on comparison of these mortars with model mortar samples containing organic additives (e.g. blood, animal glue, curd, eggs and gelatine). For the analysis infrared (FTIR) and Raman spectroscopy, gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) and MALDI-TOF MS were employed. These methods were applied to mortar samples collected from historical buildings such as the bridge in Roudnice nad Labem, Romanesque rotunda in Znojmo, and from the interior of the castle in Náměšť nad Oslavou. (en)
  • Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce let předávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody. Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodou infračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt odebraných z mostu v Roudnici nad Labem, rotundy ve Znojmě nebo z interiéru zámku v Náměšti nad Oslavou.
  • Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce let předávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody. Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodou infračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt odebraných z mostu v Roudnici nad Labem, rotundy ve Znojmě nebo z interiéru zámku v Náměšti nad Oslavou. (cs)
Title
  • Options for identification of protein additives in historical mortar materials (en)
  • Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
  • Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech (cs)
skos:prefLabel
  • Options for identification of protein additives in historical mortar materials (en)
  • Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
  • Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/13:43895586!RIV14-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 89774
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/13:43895586
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • materials; mortar; historical; additives; protein; Identification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DB187F2DA6C3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Hodonín
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Fórum pro konzervátory-restaurátory
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hynek, Radovan
  • Němec, Ivan
  • Čabala, Radomír
  • Hrdličková Kučková, Štěpánka
  • Křížová, Iva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1805-0050
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Technické muzeum v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86413-98-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software