Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována.
- Aktuální hodnota pH masa neukazuje jednoznačně na jeho kvalitu a zpětně není možné zjistit průběh pH krátce post mortem. Barva masa bývá ovlivněna nejen pH, ale řadou faktorů, které s anomáliemi nesouvisí, jako je množství vázané vody aj. Tato práce se zabývala v provozních podmínkách vztahem mezi pH a barvou u vepřového masa; u hovězího masa pak i vlivem pohlaví na tyto veličiny. Barva byla měřena pomocí reflexní spektrofotometrie, sledovanými veličinami byla světlost L* a souřadnice pro červenou barvu a*. Mezi světlostí L* a hodnotou pH byla zjištěna závislost i v případě, že není známa historie masa, hodnoty však byly značně rozptýlené. Možnost využití obou veličin k odhadu vad masa je diskutována. (cs)
- Meat defects PSE and DFD are still current problem. PSE pork is unsuitable to the production of whole muscle products; DFD meat becomes difficult to sell. pH value does not reflect definitely the meat quality and it is impossible to track back the pH history shortly post mortem. Meat colour is affected not only by pH value but also by several factors, e.g. WHC. This paper deals with the relationship between pH and colour parameters at pork and beef, under industrial conditions. Colour was measured by reflectance spectrophotometry and expressed as lightness L* and redness a*. A slight tendency was found between actual pH value and lightness L* in meat with unknown history, however, the values were very scattered. Possible use of both values to rough estimation of meat defects is discussed. (en)
|
Title
| - Relation between meat pH and colour (en)
- Souvislost pH a barvy masa
- Souvislost pH a barvy masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Relation between meat pH and colour (en)
- Souvislost pH a barvy masa
- Souvislost pH a barvy masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43895208!RIV14-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43895208
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - beef carcass, pH, colour, PSE, DFD, pork (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Šimoniová, Anna
- Škorpilová, Tereza
- Skřivánek, Adam
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |