Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The production of malt is a traditional use of barley in the Czech Republic. Barley grain is important source of dietary fibre, especially b-glucans, which have positive nutritional and health benefits. Barley based products are effective in cholesterol lowering, glucose and insulin lowering effect and in prevention of cardiovascular diseases and some type of cancer. Barley grain contains vitamins B, minerals and useful ratio of essential amino acids. Barley bread and bakery products are very good and beneficial for anti-aging and maintaining of health life style. (en)
- Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků.
- Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využít ječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navíc výborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životního stylu. Předkládaný článek se zabývá sledováním obsahu beta-glukanů a vlákniny potravy u vybraného souboru mouk, jejich směsí a z nich připravených ječných výrobků. (cs)
|
Title
| - Beta glukany a ječné výrobky
- Beta glukany a ječné výrobky (cs)
- Beta-glucans and barley products (en)
|
skos:prefLabel
| - Beta glukany a ječné výrobky
- Beta glukany a ječné výrobky (cs)
- Beta-glucans and barley products (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894615!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI111B053), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894615
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - barley products; nutrition; b-glucans; barley (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Honců, Iva
- Krejčířová, Lucie
- Sluková, Marcela
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |