Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Modified diets used for the protection of the gastrointestinal system usually have a bland taste and aroma. The motivation for consumers to restrict their normal diet and to adhere to these modified diets is very weak. Therefore, modern dietology recommends the use of various herbs (fresh or dried) in meal preparation to improve the flavour. These herbs often contain various compounds with antioxidant effects, mainly phenols and/or ascorbic acid. The antioxidant activity of some herbs used in dietology was determined by monitoring their ability to scavenge radicals from 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH). This method is calibrated with ascorbic acid as a very important hydrophilic antioxidant. In herbs various phenols are the most active compounds. Therefore, the activity was measured in water extracts of selected herbs. Mentha (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), greek oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), sage (Salvia officinalis) and savory (Satureja montana) showed very sign (en)
- Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana)
- Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana) (cs)
|
Title
| - Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
- Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách (cs)
- Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice (en)
|
skos:prefLabel
| - Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
- Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách (cs)
- Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/09:00022432!RIV10-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/09:00022432
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidants; herbs; DPPH radical; ascorbic acid; phenols (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chrpová, Diana
- Pánek, Jan
- Kouřimská, Lenka
- Heřmanová, Veronika
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |