Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to verify behaviour of nanofiltration membranes during separation of mixtures containing sugar and salts under various conditions such as temperatur, pressure, pH. The retention and filtration kinetice were observed during nanofiltration of model solutions simoulating whey and molasses on the membrane Osmonics DL and DK. (en)
- Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmínek na mechani
- Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmínek na mechani (cs)
|
Title
| - Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
- Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách (cs)
- Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes (en)
|
skos:prefLabel
| - Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
- Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách (cs)
- Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/09:00022235!RIV10-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/09:00022235
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - nanofiltration; sugar; salt; retention; whey; molasses (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bubník, Zdeněk
- Henke, Svatopluk
- Hinková, Andrea
- Kadlec, Pavel
- Pour, Vladimír
- Šnapková, Tereza
- Kolářová, M.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemického inženýrství
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |