Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byl studován vliv vysokého isostatického tlaku na vlastnosti polymerních obalových materiálů. Sedm jednovrstvných a sedm mnohavrstevných obalových fólií vhodných pro vysokotlaké ošetření potravin nebo běžně používaných jako vrstva v kontaku s potravinou byly stlačovány při 600 MPa po dobu 60 minut. Přitom byl sledován účinek stlačování na následující funkční vlastnosti obalových materiálů: mechanické parametry (pevnost v tahu, stlačovatelnost), transparentnost (absorbance při 450 nm a 600 nm), propustnost pro vodní páru, celková migrace do simulantů tučných potravin (95 % ethanol, isooktan) a migrace simulantů (voda, olivový olej) potravin do testovaných fólií. Získané výsledky potvrdily v některých případech dosti významný vliv působení vysokého tlaku na funkční parametry testovaných obalových fólií (ztráta svařovatelnosti, migrační parametry atd.). Získané výsledky vyžadují další potvrzení zkouškami provedenými v užší spolupráci s výrobci obalových materiálů, které by umožnily lepší pochopení změn o (cs)
- The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable
- The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable (en)
|
Title
| - Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
- Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. (en)
- Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem (cs)
|
skos:prefLabel
| - Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
- Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. (en)
- Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00012796!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00012796
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - high pressure;polymer packaging;permeability;tensile strenght;transparency (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| - GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
|
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Journal of Food Engineering
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dobiáš, Jaroslav
- Voldřich, Michal
- Marek, Miroslav
- Chudáčková, Kamila
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |