Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V průběhu 3 měsíců byl testován vliv různých způsobů skladování (teplota, světlo) na stabilitu vinného oleje, získaného lisováním šetrným způsobem za studena z vinných jader odrůd révy ’Laurot ’, ’Sylvánské zelené’ a směsi bílých odrůd. Za ukazatele stability byly zvoleny hladiny jednotlivých forem vitaminu E a peroxidové číslo. Stabilita vinných olejů byla závislá jak na odrůdě révy vinné, tak na podmínkách skladování. Na obsah vitaminu E má rozhodující vliv přítomnost světla. Jednotlivé formy vitaminu E vykazují rozdílnou stabilitu v řadě ? – tokotrienol > ? – tokoferol > ? – tokotrienol > ? – tokoferol > ? – tokotrienol. Hodnota peroxidového čísla, související s tvorbou degradačních produktů nenasycených lipidů, byla ovlivněna současně světlem i teplotou. Za optimální způsob skladování vinných olejů bylo navrženo skladování ve tmě nejlépe při teplotě 4 °C.
- V průběhu 3 měsíců byl testován vliv různých způsobů skladování (teplota, světlo) na stabilitu vinného oleje, získaného lisováním šetrným způsobem za studena z vinných jader odrůd révy ’Laurot ’, ’Sylvánské zelené’ a směsi bílých odrůd. Za ukazatele stability byly zvoleny hladiny jednotlivých forem vitaminu E a peroxidové číslo. Stabilita vinných olejů byla závislá jak na odrůdě révy vinné, tak na podmínkách skladování. Na obsah vitaminu E má rozhodující vliv přítomnost světla. Jednotlivé formy vitaminu E vykazují rozdílnou stabilitu v řadě ? – tokotrienol > ? – tokoferol > ? – tokotrienol > ? – tokoferol > ? – tokotrienol. Hodnota peroxidového čísla, související s tvorbou degradačních produktů nenasycených lipidů, byla ovlivněna současně světlem i teplotou. Za optimální způsob skladování vinných olejů bylo navrženo skladování ve tmě nejlépe při teplotě 4 °C. (cs)
- The aim of the study was an evaluation of the effect of different conditions (light, temperature) on the grapewine oil stability in a period of three months storage. The fresh grapewine oils were produced by a cold pressing of ’Laurot’, ’Green Sylvaner’ and a mix of white varieties of grapewine seeds. Vitamin E individual form levels and a peroxide value were chosen as the oil stability markers. Stability of the oils was grapevine variety and type of storage condition dependent. The levels of vitamin E were critically affected by light. Stability of vitamin E was individual form dependent in an order ? – tocotrienol > ? – tocopherol > ? – tocotrienol > ? – tocopherol > ? – tocotrienol. Peroxide value levels reflecting generation of unsaturated lipid degradative products were affected by both- light and temperature. We recommend storage of grapevine oil in these conditions: dark and 4 °C. (en)
|
Title
| - The stability of the grape seed oil depending on the various methods of storage (en)
- Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování
- Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování (cs)
|
skos:prefLabel
| - The stability of the grape seed oil depending on the various methods of storage (en)
- Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování
- Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/12:54990!RIV13-MSM-41210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/12:54990
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - grape seed oil, stability, vitamin E, peroxid value (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hejtmánková, Kateřina
- Kotíková, Zora
|
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |