Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Nutrients, selected vitamins and antioxidant activity were determined in 5 varieties of wheat grown under the conventional and ecological farming conditions, in three localities, in two years. Flours from spelt Ceralio and wheat Bohemia and model bakery products derived from both types of grains were evaluated as well. Only the content of protein was affected by farming conditions, the average increase in grain from conventional farming reached 14 and 8% in the years 2011 and 2012, resp. Corresponding flours and model bakery products showed the similar trend. Influence of farming condition on vitamin contents was low, only vitamins B1, B6, E and antioxidant activity showed slightly higher contents in grains from conventional farming. Bakery properties and sensory evaluation of model bakery products did not proved any significant differences between conventional and ecological varieties. (en)
- Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenice špaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.
- Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenice špaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování. (cs)
|
Title
| - Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming (en)
- Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich
- Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich (cs)
|
skos:prefLabel
| - Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming (en)
- Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich
- Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/14:43888193!RIV15-MZE-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/14:43888193
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - nutrients, wheat, conventional, ecological farming (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Capouchová, Ivana
- Janovská, Dagmar
- Konvalina, Petr
- Fiedlerová, V.
- Gabrovská, Dana
- Holasová, M.
- Rysová, J.
- Laknerová, I.
- Vavreinová, Slavomíra
- Mašková, M.
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |