Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Emmer wheat is a neglected hulled wheat species, which is characterised by a long tradition of growing. Our paper deals with the evaluation of nutritional and technological quality of six emmer wheat land races, being compared to soft wheat in our conditions. The emmer wheat has a high grain protein content (up to 20 %) and wet gluten content. On the other hand, the protein swelling is low, which means an unsuitability of the emmer wheat for production of yeasty dought and products. A high content of particular essential aminoacids and (lysine is the first limiting aminoacid), particular vitamins and mineral are another advantages of the emmer wheat cultivars. Nowdays, the emmer wheat grains are available in the Czech Republic; they may be used by regional producers, in public canteens and by private households too. There is a wide range of suitable products: unyeasty food-stuffs (pancakes, pizza, pasta, biscuit), or addition of flour in pastra (home made bread and others). (en)
- Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).
- Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.). (cs)
|
Title
| - Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
- Nutritional quality of emmer (en)
- Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky (cs)
|
skos:prefLabel
| - Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
- Nutritional quality of emmer (en)
- Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/10:00012657!RIV11-MSM-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH82272), Z(MSM6007665806)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/10:00012657
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - emmer wheat; nutritional and technological quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Capouchová, Ivana
- Konvalina, Petr
- Moudrý, Jan
- Stehno, Zdeněk
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |