Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Zrno ovsa patří mezi obiloviny s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, minerálních látek vitaminů i dalších zdravotně příznivých látek. Kromě využití v potravinářství a krmivářství lze úspěšně využívat k výrobě celé řady průmyslových výrobků. V letech 1999-2002 byly na dvou stanovištích v Rakousku (Lambach, Freistadt) a dvou stanovištích v České republice (České Budějovice, Humpolec) založeny polní maloparcelkové pokusy se třemi bezpluchýmiodrůdami (Abel, Izak, Salamon) a třemi odrůdami pluchatého ovsa (Auron, Edmund, Expander). Po sklizni byla na vzorcích zrna ovsa hodnocena mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa. V analýzách povrchové mykoflory obilek ovsa byly identifikovány zejména houby rodů Fusarium, Cladosporium Alternaria, Acremonium a Verticillium. Výskyt fytopatogenních hub na ovsu nejvíce ze sledovaných faktorů ovlivňoval ročník (počasí v průběhu vegetace - rozložení teplot a srážek v jednotlivých měsících vegetace) a poté typ ovsa (pluchaté odrůdy byly více napadány oproti nahým odrůdá
- Zrno ovsa patří mezi obiloviny s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, minerálních látek vitaminů i dalších zdravotně příznivých látek. Kromě využití v potravinářství a krmivářství lze úspěšně využívat k výrobě celé řady průmyslových výrobků. V letech 1999-2002 byly na dvou stanovištích v Rakousku (Lambach, Freistadt) a dvou stanovištích v České republice (České Budějovice, Humpolec) založeny polní maloparcelkové pokusy se třemi bezpluchýmiodrůdami (Abel, Izak, Salamon) a třemi odrůdami pluchatého ovsa (Auron, Edmund, Expander). Po sklizni byla na vzorcích zrna ovsa hodnocena mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa. V analýzách povrchové mykoflory obilek ovsa byly identifikovány zejména houby rodů Fusarium, Cladosporium Alternaria, Acremonium a Verticillium. Výskyt fytopatogenních hub na ovsu nejvíce ze sledovaných faktorů ovlivňoval ročník (počasí v průběhu vegetace - rozložení teplot a srážek v jednotlivých měsících vegetace) a poté typ ovsa (pluchaté odrůdy byly více napadány oproti nahým odrůdá (cs)
- Oat is considered to be a nutritious source of protein, carbohydrate, fibre, vitamins and minerals, and it contains minor constituents that are belived to contribute to human health and well being. Furthermore, oat has some unique functional properties that make it a useful raw material for a numer of products, especially in the food and feed. Mycological and mycotoxicological quality of samples of three cultivars of naked (Abel, Isak, Salomon) and three cultivars of covered oats (Expander, Edmund, Auron), collected at a total of four locations (Lambach, Freistadt, České Budějovice, Humpolec) was tested over four vegetation periods (1999-2002). The parameters used to measure the mycological duality were fugal diversity and fungal counts. Mycotoxicological quality was determinated of occurence of selected mycotoxins. Counts of mould were deteminated by means of the surface method according to the IAG (1993) standard metods. In covered and naked oat and at all locations under investigation, the clearl (en)
|
Title
| - Mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa
- Mycological and mycotoxicological quality of oats (en)
- Mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa
- Mycological and mycotoxicological quality of oats (en)
- Mykologická a mykotoxikologická kvalita ovsa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/05:00006241!RIV06-MSM-12220___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/05:00006241
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - oats; mycological quality; mycotoxicological quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Kvalita bioprodukce (faktory, které ji ovlivňují) : sborník ze semináře dne 29. listopadu 2005
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Moudrý, Jan
- Štěrba, Zdeněk
- Vrátilová, Kamila
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zemědělská fakulta
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |