Description
| - Carcass value and meat quality of hybrid combination (Large White and Landrace) x (Large White - sire line x Belgian Landrace), (Large White and Landrace) x (Large White - sire line x Pietrain), (Landrace x Large White) x (Pietrain x Hampshire) and (Large White x Landrace) x (PIC 337) were investigated. Final hybrids were sacrificed at average slaughter weight 111.93 kg, 107.65 kg, 103.66 kg and 119.25 kg. The value of lean meat content (FOM) was 53.00 %, 56.87 %, 55.21 % and 54.21 %. The average backfat thickness was 28.30 mm, 22.38 mm, 23.21 mm and 25.87 mm, pH1 6.46, 6.31, 6.61 and 6.63. (en)
- Cílem sledování bylo získat údaje o detailním složení jatečných půlek a kvalitě masa vybraných hybridních kombinací prasat. V nejméně příznivé hmotnosti, téměř 120 kg, byli poraženi hybridi plemenné kombinace (BUxL)x(PIC337), následovala kombinace (BUxL)x(BOxBL) s porážkovou hmotností 111,93 kg, (BUxL)x(BOxPn) s 107,65 kg a v nejnižší porážkové hmotnosti 103,66 kg byla poražena prasata kombinace (LxBU)x(PnxH). Nejvyšší průměrná výška hřbetního tuku 28,30 mm byla naměřena u kombinace (BUxL)x(BOxBL), následovala kombinace (BUxL)x(PIC337) s 25,87 mm a kombinace (LxBU)x (PnxH) a (BUxL)x(BOxPn) s 23,2 mm a 22,38 mm. Nejvyšší podíl libového masa zjištěný jak pomocí aparativní klasifikace (FOM), tak i dvoubodovou metodou 56,87 %, resp. 55,97 % byl naměřen u kombinace (BUxL)x(BOxPn), následovala kombinace (LxBU)x(PnxH) s 55,21, resp. 53,86 %, téměř shodný podíl oběma metodami byl zjištěn u kombinace (BUxL)x(PIC337), a to 54,21 %, resp. 54,52 % a nejnižší podíl u kombinace (BUxL)x(BOxBL) s 53 %, resp. 51,78.
- Cílem sledování bylo získat údaje o detailním složení jatečných půlek a kvalitě masa vybraných hybridních kombinací prasat. V nejméně příznivé hmotnosti, téměř 120 kg, byli poraženi hybridi plemenné kombinace (BUxL)x(PIC337), následovala kombinace (BUxL)x(BOxBL) s porážkovou hmotností 111,93 kg, (BUxL)x(BOxPn) s 107,65 kg a v nejnižší porážkové hmotnosti 103,66 kg byla poražena prasata kombinace (LxBU)x(PnxH). Nejvyšší průměrná výška hřbetního tuku 28,30 mm byla naměřena u kombinace (BUxL)x(BOxBL), následovala kombinace (BUxL)x(PIC337) s 25,87 mm a kombinace (LxBU)x (PnxH) a (BUxL)x(BOxPn) s 23,2 mm a 22,38 mm. Nejvyšší podíl libového masa zjištěný jak pomocí aparativní klasifikace (FOM), tak i dvoubodovou metodou 56,87 %, resp. 55,97 % byl naměřen u kombinace (BUxL)x(BOxPn), následovala kombinace (LxBU)x(PnxH) s 55,21, resp. 53,86 %, téměř shodný podíl oběma metodami byl zjištěn u kombinace (BUxL)x(PIC337), a to 54,21 %, resp. 54,52 % a nejnižší podíl u kombinace (BUxL)x(BOxBL) s 53 %, resp. 51,78. (cs)
|