Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and thecomparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) - naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) - hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction - glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficient-ly different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. Nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to use s
- The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and thecomparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) - naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) - hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction - glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficient-ly different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. Nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to use s (en)
- Byly vypracovány laboratorní postupy vhodné pro porovnání albumino-globulinových a aveninových proteinových spek-ter u pěti vybraných odrůd nahého a pluchatého ovsa: Abel (CZ) a Izák (CZ) - nahé ovsy, Auron (CZ), Edmund (D) a Expander (D) - pluchaté ovsy. Sou č ástí studie bylo rovněž ověřit spolehlivost možného odlišení odrůdové příměsi v ovesné mouce u standardně připravených směsných vzorků . Potvrdilo se, že aveniny charakterizované v podmínkách SDS-PAGE jsou vhodným nástrojem pro identifikaci odrůd ovsa. Bylo zjištěno, že zrno ovsa obsahuje na základě Osbornovy frakcio-nace další významnou bílkovinnou frakci - gluteliny. Otázka identifikace příměsí na základě frakcionace ovesných bílkovin zůstává dosud otevřená. U výrazně odlišných odrůd je jistota detekce příměsi ve směsi mouky vysoká. Nicméně v ostatních případech (vyšší odrůdová příbuznost) bude zřejmě nutné využít jiné citlivější techniky. (cs)
|
Title
| - Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples
- Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples (en)
- Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples
- Suitability of oat seed storage protein markers for identification of chosen cultivars in grain and in flour samples (en)
- Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/03:00005869!RIV/2005/GA0/122205/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/03:00005869
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - oat;cultivar identification;protein fraction;electrophoresis;PAGE (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Plant, Soil and Environment
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Moudrý, Jan
- Dvořáček, Václav
- Čurn, Vladislav
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |