Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Professional paper summarizes that there are a few seemingly paradoxical mutual relationships between milk quality and animal health state indicators in lactation physiology (somatic cell count, SCC; milk freezing point, MFP; urea content, U; fat content, F). It means that: 1) higher U makes better MFP, which is given by osmotical efficiency of U; 2) removing of F from milk does not influence significantly MFP because of low osmotical efficiency of F globules; 3) increasing of SCC and aggravated health state of mammary gland (e. g. subclinical mastitis) is connected with better MFP because of lactose decrease and the strong increase of salts and their efficiency for the osmotical balance; 4) higher F contents, which can be caused due to the bad milk sampling or by the milk composition laboratory manipulations, are connected mostly with high SCCs because of the physical adhesion of somatic cells to the F globules. The explanations of „seemingly paradoxes” is important for the right interpretation. (en)
- Odborná práce shrnuje, že existuje několik zdánlivě paradoxních vzájemných vztahů mezi ukazateli kvality mléka a zdravotního stavu zvířat ve fyziologii laktace dojnic (počet somatických buněk, PSB; bod mrznutí mléka, BMM; obsah močoviny, M; obsah tuku, T). Tyto vztahy zapříčiňují, že: 1) vyšší koncentrace močoviny v mléce zlepšuje BMM, což je dáno osmotickým účinkem M; 2) odejmutí tuku z mléka neovlivňuje významně BMM kvůli nízké osmotické účinnosti tukových kuliček; 3) zvýšení počtu somatických buněk v mléce a zhoršený zdravotní stav mléčné žlázy (např. subklinická mastitida) je spojen s lepším BMM kvůli poklesu laktózy a silnějšímu vzrůstu solí a jejich účinnosti na osmotickou rovnováhu v mléce; 4) vyšší obsahy tuku v mléce, které mohou být zapříčiněny chybným vzorkováním mléka nebo složkovou laboratorní manipulací v mléce, jsou spojeny většinou s vyššími PSB kvůli fyzikální adhezi somatických buněk k mléčným tukovým kuličkám. Vysvětlení zdánlivých paradoxů je významné pro správnou interpretaci.
- Odborná práce shrnuje, že existuje několik zdánlivě paradoxních vzájemných vztahů mezi ukazateli kvality mléka a zdravotního stavu zvířat ve fyziologii laktace dojnic (počet somatických buněk, PSB; bod mrznutí mléka, BMM; obsah močoviny, M; obsah tuku, T). Tyto vztahy zapříčiňují, že: 1) vyšší koncentrace močoviny v mléce zlepšuje BMM, což je dáno osmotickým účinkem M; 2) odejmutí tuku z mléka neovlivňuje významně BMM kvůli nízké osmotické účinnosti tukových kuliček; 3) zvýšení počtu somatických buněk v mléce a zhoršený zdravotní stav mléčné žlázy (např. subklinická mastitida) je spojen s lepším BMM kvůli poklesu laktózy a silnějšímu vzrůstu solí a jejich účinnosti na osmotickou rovnováhu v mléce; 4) vyšší obsahy tuku v mléce, které mohou být zapříčiněny chybným vzorkováním mléka nebo složkovou laboratorní manipulací v mléce, jsou spojeny většinou s vyššími PSB kvůli fyzikální adhezi somatických buněk k mléčným tukovým kuličkám. Vysvětlení zdánlivých paradoxů je významné pro správnou interpretaci. (cs)
|
Title
| - Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka.
- The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality (en)
- Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka.
- The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality (en)
- Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/49608851:_____/06:#0000035!RIV08-MZE-49608851
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/49608851:_____/06:#0000035
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dairy cow; health state; milk quality; milk composition; fat; urea; somatic cell count; milk freezing point; seemingly paradoxe (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hanuš, Oto
- Třináctý, Jiří
- Bjelka, Marek
- Vegricht, J.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
|
https://schema.org/isbn
| |