Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - In this work was our attention focused to genus Bifidobacterium and its ability to ferment milk substrate enriched with bio-active plant substances. It was tested 15 strains of Bifidobacterium. Milk was enriched by omega-3 polyunsaturated fatty acids, evening primrose oil in dried form, soya milk, malt extract and wheat germs. Bacterial density, active acidity and content of organic acids were measured at fermented substrates. Sensory analysis was performed too. The addition of bioactive compounds had no inhibitory effect on the density of microorganisms, while in some cases there were an increase in levels of microorganisms compared to the milk substrate. Malt extract had a positive effect on the acidity and affect the ratio of lactic acid and acetic acid in lactic acid profit and improve the sensory properties of fermented milk (en)
- V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka.
- V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka. (cs)
|
Title
| - Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií
- Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií (cs)
- Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií
- Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií (cs)
- Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12!RIV13-MZE-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Bifidobacterium; milk; enriched substrate; bio-active substances (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Šalaková, Alexandra
- Pechačová, Marta
- Peroutková, Jitka
- Kejmarová, Marie
- Lisová, Iva
|
issn
| |
number of pages
| |