About: Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Influence of pH and storage temperature (4 and 10 °C) on cultural and contaminating micro-flora of acidophilic milks was tested. Various pH-values (about 4.2 and 3.8) were reached by means of various inoculum of lactobacillic culture (0.05 and 2 %). While density of lactobacilli remained above 1 x 106 cfu/g during 4 weeks storage, density of mesophilic lactic cocci and contaminating micro-organisms significantly decreased, and the more, so the lower the pH. Over-acidification manifested especially in samples stored at higher temperature or with higher inoculum of lactobacillic culture. Moreover, it was found out that significant growth of contaminating micro-organisms takes place during fermentation – in this experiment, from the density orderly 100 cfu/ml in pasteurized milk to the density 105 cfu/g in the final product after fermentation, which was furthermore confirmed in a model experiment. (en)
  • Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyšší teplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů – v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/g ve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem.
  • Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyšší teplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů – v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/g ve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem. (cs)
Title
  • Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks (en)
  • Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék
  • Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék (cs)
skos:prefLabel
  • Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks (en)
  • Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék
  • Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék (cs)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11!RIV12-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2672286101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 128
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239015
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pH and storage temperature; contaminating microflora; acidophilic milk; prevention of microbiological defects (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [119585C12419]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Roubal, Petr
  • Martinková, S.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software