Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Influence of pH and storage temperature (4 and 10 °C) on cultural and contaminating micro-flora of acidophilic milks was tested. Various pH-values (about 4.2 and 3.8) were reached by means of various inoculum of lactobacillic culture (0.05 and 2 %). While density of lactobacilli remained above 1 x 106 cfu/g during 4 weeks storage, density of mesophilic lactic cocci and contaminating micro-organisms significantly decreased, and the more, so the lower the pH. Over-acidification manifested especially in samples stored at higher temperature or with higher inoculum of lactobacillic culture. Moreover, it was found out that significant growth of contaminating micro-organisms takes place during fermentation – in this experiment, from the density orderly 100 cfu/ml in pasteurized milk to the density 105 cfu/g in the final product after fermentation, which was furthermore confirmed in a model experiment. (en)
- Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyšší teplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů – v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/g ve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem.
- Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyšší teplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů – v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/g ve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem. (cs)
|
Title
| - Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks (en)
- Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék
- Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék (cs)
|
skos:prefLabel
| - Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks (en)
- Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék
- Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék (cs)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11!RIV12-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pH and storage temperature; contaminating microflora; acidophilic milk; prevention of microbiological defects (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Martinková, S.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |