Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The aim of the proposed projekt is 1) the selection of suitable gas producing microorganisms enabling the eye formation in cheese,2) the determination of seasonal influence of microbiologic and bichemical composition of milk and young cheese on the finalcheese quality,3)the establishment of parameters important from the point of view of the final quality and suggestion of simple methods,to follow the mentioned parameters and 4) to compose the chemometric model based on the obtained data for the forseei ng the future quality and keeping quality of cheese with its verification in the dairy industry. The project will be studied by cultivation the pure milk cultures in synthetic media corresponding to the conditions of cheese environment.There will be studied the fermentation of different substrates,CO2 production,volatile compounds production and aminopeptidase activity.The strains with the most suitable technological properties will be further put on trials using the pilot plant in Dairy Res.Institute i (en)
- Cílem navrhovaného úkolu je 1) vytypování vhodných mikroorganismů tvořících plyn za účelem tvorby ok v sýrech a určení jejich technologických vlastností,2)určení vlivu sezónních změn v mikrobiálním a biochemickém složení mléka a sýrů na výslednou kvalitusýrů,3)stanovení parametrů důležitých z hlediska výsledné kvality a navržení vhodných provozních metod pro jejich sledování,4)vytvoření chemometrického modelu na základě získaných dat pro účely předvídání budoucí jakosti a trvanlivosti sýrů a jeho ověře ní v mlékárenské praxi. Při řešení úkolu bude použita kultivace ČMK v umělých médiích za podmínek odpovídajících prostředí v sýrech a bude sledována fermentace různých substrátů,tvorba oxidu uhličitého,těkavých látek a aminopeptidázová aktivita.Kmeny s nejvýhodnějšími technologickými vlastnostmi budou dále zkoušeny při výrobě sýrů v poloprovozních podmínkách na pilotním zařízení VÚM.Dále budou isolovány nejpočetněji zastoupené druhy nestarterových bakterií(NSLAB) ze zralých sýrů různé kvality prostředn
|
Title
| - Relations between microbial and biochemical composition of milk and young cheese and final sensory and keeping quality of aged cheese (en)
- Vztahy mezi mikrobiálním a biochemickým složením mléka a sýrů a výslednou senzorickou jakostí a trvanlivostí výsledných produktů
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Byl osvětlen vztah mezi kontaminující mikroflorou, kulturní mikroflorou a výslednou kvalitou sýrů. Výsledky mají přímé využití ve výrobní praxi. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |