"Developing of drinks and other food commodities with naturally increased content of lignans using waste wood material. The project will be addressed the following tasks: 1) Preparation procedure for the separation of the knots of wood (chips) 2) Development of the process with the natural enrichment of beverages by lignans (method of wood knots ""chips""), including the evaluation and monitoring of basic parameters for wines and other beverages 3) Development of extraction procedures of the knots for the project (e.g., removal of non- polar resinous substances, the use of various solvents, etc.) 4) Using water instead of solvents (green-technology) 5) Submission of industrial designs and patents, publication of results" (en)
Vyvinout nápoje a další potravní komodity s přirozeně zvýšeným obsahem lignanů s využitím odpadní dřevní hmoty.V rámci projektu budou řešeny tyto úkoly:1) Vypracování postupu na separaci suků z dřevní hmoty (štěpků)2) Vypracování postupu přirozeného obohacení nápojů lignany (metoda sukových „čipsů“) včetně sledování základních parametrů u vín a dalších nápojů3) Vypracování extrakčních postupů suků pro účely projektu (např. odstranění nepolárních pryskyřičných látek, použití různých rozpouštědel atd.)4) Použití vody místo rozpouštědel (green-technology)5) Sledování změn obsahu lignanů v důsledku ožehnutí „toasting“ před použitím ve vinařské technologii.6) Hodnocení senzorických změn přídavků lignanů do nealkoholických nápojů a potravních doplňků.7) Sledování změn obsahu lignanů během konzervačních a stabilizačních zákroků fortifikovaných potravinářských výrobků a během jejich skladování8) Podání průmyslových vzorů a patentů, publikování výsledků (cs)