Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tento projekt řeší problematiku ovlivnění vitality a skladovatelnosti semen některých druhů zelenin pomocí hydratačních úprav. Pokles vitality a skladovatelnosti semen se na buněčné úrovni projevuje ztrátou celistvosti buněčných membrán, genetickýmipoškozeními, ztrátou enzymatické aktivity a redukcí dýchání během ranných fází klíčení. Možnost pozitivního ovlivnění životnosti a skladovatelnosti semen je spojována s existencí aktivního buněčného opravného mechanismu v průběhu hydratační fáze klíčení.Vzorky semen vhodných druhů zelenin budou upraveny hydratačními metodami prehydratací a primingem. Po rehydrataci budou upravená semena uskladněna a v pravidelných intervalech bude testována jejich vitalita za použití standardních přímých (klíčivost,MTG, laboratorní vzcházivost) a nepřímých metod (konduktometrie, test urychleného stárnutí, intenzita dýchání). (cs)
- This project solves the problem of influencing vigour and storability of some vegetable species by hydration treatments. The decrease of seed vigour and storability on cell level manifests in loss of cell wall integrity, genetical damages, loss ofenzymatical activity and respiration reduction during early stages of germination. Possibility of positive influence on vigour and storability is associated with occurrence of active cell repair system during hydration stage of germination. Seed samplesof fit vegetable species will be treated by two hydration methods prehydration and priming. After hydration treatment seeds will be rehydrated and stored. The vigour of seed samples will be tested in regular intervals through various direct and indirectdetectingmethods (germination, MTG, laboratory emergence, conductivity, AA - test, respiration activity). (en)
|
Title
| - Vitalita a skladovatelnost semen některých druhů zelenin a možnosti jejich ovlivnění hydratačními úpravami (cs)
- Vigour and storability of some vegetable seed and possibilities of their influencing by hydration treatment (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |