The project is aimed to analyse the microbial risks during the process of dairy manufacturing and to methods for final products quality assurance. Parts of problem solution are development and testing the methods for estimation of microbial contamination, the methods for determination raw milk technological quality and the vitality of starter cultures. As well the methods for water activity measurement and for final quality of milk products valuation. In dependence on attained records is expected thedevelopment of prototype instrument. (en)
Projekt je zaměřen na analýzu rizik mikrobiální kontaminace během procesu výroby mlékárenských výrobků a metody stanovení parametrů důležitých pro zabezpečení jakosti finálních výrobků. Součástí řešení je vývoj a odzkoušení metod stanovení mikrobiálníkontaminace, metod stanovení technologické kvality zpracovávaného mléka a vitality používaných ČMK, metod měření vazby vody i hodnocení kvality finálních výrobků modelovými termostatovými testy. V závislosti na dosažených výsledcích řešení je v rámci projektu uvažováno i s případným vývojem potřebného prototypového měřícího přístroje.
Development and verification of the methods controlling and operating dairy technologies in the chain beginning from the entering raw materials to the consumers. (en)
Vývoj a ověřování metod pro kontrolu a řízení technologie výroby mléčných výrobků v řetězci od vstupních surovin až po konečného spotřebitele.