Vlaknitá houba Monascus produkuje pigmenty oligoketidové struktury, jejichž komplex je možno použít jako potravinářské barvivo. Nejméně dva z těchto pigmentů, rubropunktatin a monaskorubrin, vykazují podle našich předběžných výsledků biologické účinky. Studium těchto účinků (např. antibiotických, imunomodulačních, toxických) a jejich mechanismů a způsobu detoxikace pigmentů je předmětem tohoto projektu. Pigmenty budou purifikovány pomocí preperativní kapalinové chromatografie a předpokládaný mechanismus jejich účinku (reakce s aminokyselinami a basemi nukleových kyselin) simulován in vitro. Isolované pugmenty budou, stejně jako produkty těchto reakcí, testovány in vivo na různých biologických systémech (mikroorganismech vč. pathogenních a potenciálně pathogenních kmenů, kuřecích embryích a myších) a in vitro na tkáňových kulturách myších splenocytů, lidských periferálních krevních lymfocytů a buněk myších i lidských tumorů. Pozornost bude dále věnována otázkám biosyntézy těchto