Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - "Pektin představuje vhodnou výchozí látku pro přípravu derivátů použitelných jako potravinové doplňky typu chitosanu, nosiče léků a preparáty snižující cholesterolémii. Navržené úpravy molekul pektinu zahrnují amidace a acylace. Jimi se sníží afinitapektinu k vodě a tím i dostupnost pro střevní mikroorganismy. Vhodný stupeň hydrofobní úpravy pektinu zjistíme při inkubacích s obsahem tlustého střeva prasat. V pokusech ""in vitro"" zjistíme sorpci kyseliny cholové na upravený pektin. Budeme sledovatúčinek modifikovaných pektinů na příjem krmiva, růst a obsah cholesterolu v krvi a játrech potkanů, váhu slepého střeva, jater a sleziny. V bilančních pokusech s potkany budeme zjišťovat stravitelnost sušiny a organické hmoty krmiva, N-látek, tuku apopela. Rovněž zjistíme vliv modifikovaných pektinů na vylučování cholesterolu výkaly. Strukturu modifikovaných pektinů a produktů jejich hydrolýzy budeme zjišťovat spektroskopickými a chromatografickými metodami." (cs)
- "Pectin is a suitable substrate for preparation of derivatives with lower fermentability by intestinal microbes, usable as food supplements (similar to chitosan), drug carriers and cholesterol-lowering agents. Amidation and acylation procedures areintended to decrease pectin solubility and, consequently, pectin availability for intestinal micro organisms. The optimal degree of substitution will be estimated using ""in vitro"" incubations of modified pectin's with the pig colonic contents. ""In vitro""method will be also used to assess the cholate binding capacity of modified pectin's. We intend to follow the effect of pectin derivatives on feed intake, growth rate, liver, spleen and caecum weight, and cholesterol contents in the plasma and livers ofrats. In digestibility trials, the effect of modified pectin's on digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, fat and ash will be investigated. In these trials also the cholesterol output in faeces will be measured. Structure of modified" (en)
|
Title
| - Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu (cs)
- Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin (en)
|
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |