About: Study of micellar additives influence on heat transfer with respect to application to heating systems     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz:8890 associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The phenomenon of drag reduction in the flow of heat carrying liquids is an important means of saving energy cost in many industrial branches particularly in the heating and cooling of dwelling places. Next to high polymers which are already well know drag reducers, the most effective and prospective additive for turbulence damping at high temperatures followed by friction reduction are cationic surfactants. It follows from the physical nature of the process that the friction reduction by means of surfactans is accompanied by a decrease of heat transfer coefficient The aim of the proposed project is the determination of a change in heat transfer due to the surfactant presence in water. The investigation will be conducted in a distinguished definedflow field. We expect to be able to evaluate the effectiveness of drag reduction in connection to the suspected decrease of heat transfer. (en)
  • Snižování tření při proudění kapalných teplonosných medií je významným prostředkem pro řešení energetických úspor v různých oblastech nejen průmyslu, ale i při vytápění a klimatizaci obydlí. Vedle polymerů, které byly první použity ke snižování tlakovýchztrát při proudění, jsou nejúčinnějším a nejperspektivnějším prostředkem pro utlumení turbulence s následným snížením ztrát některé povrchově aktivní látky (PA), nazývané též micelární aditiva. Z fyzikální podstaty děje vyplývá, že redukce tlakových ztrápomocí těchto PA látek je doprovázena i redukcí součinitele přestupu tepla. Cílem projektu bude stanovení změny přestupu tepla vlivem přísad PA látek do vody při definovaném proudění a posouzení efektivnosti snižování tlakových ztrát ve vztahu k předpokládanému zmenšení přestupu tepla. (cs)
Title
  • Studium vlivu micelárních aditiv na přestup tepla pro aplikaci v otopných systémech (cs)
  • Study of micellar additives influence on heat transfer with respect to application to heating systems (en)
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.121 as of Mar 31 2025


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data]
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Mar 31 2025, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2025 OpenLink Software