The solution of problem covers estabilishing quality marks of production of different genotypes of pigs in fattening breeding in defined conditions. On the basis of realized comparative fattening tests / witch are intented on slaughter weight, sex and nutrition regime - there will be determing differences (post mortem) between tested genotypes in qualitative production marks and quality marks marking muscle and fat tissue analysis from the standpoint of nutritive, technological and sensoric characteristics. The result will make possible acquire survey about the most acceptable hybrid combinations in relation to qualitative production marks and they to orientative producers as well as consumers. (en)
Řešení problematiky zahrnuje určení a odlišení jakostních znaků produkce u různých genotypů prasat ve výkrmu chovaných v definovaných podmínkách. Na základě uskutečnění srovnávacích výkrmových testů se zaměřením na porážkovou živou hmotnost, pohlaví a nutriční režim, budou post mortem stanoveny rozdíly mezi testovanými genotypy v kvantitativních znacích (jatečné ukazatele) a kvalitativních znacích produkce na základě analýz svalové a tukové tkáně z hlediska nutričních, technologických a senzorických vlastností finálního produktu. Dosažené výsledky umožní získat přehled o nejvhodnějších hybridních kombinacích prasat ve vztahu k jakostním znakům produkce, což poslouží k orientaci jak výrobců tak i spotřebitelů.