Description
| - The terpenes are volatile compounds with strong flavors, which are most often extracted from plant materials. The terpenes are distributed in various parts of plants: in florets, fruits, leafs, bark and roots, and situated in glandular trichomes, papillas, glandular cells, receptacles, channels and intercellular spaces. The aim of this work is the determination of terpenes by the means of various extraction methods (i.e. the steam distillation, Soxhlet extraction, liquid solvent extraction, sonication, accelerated solvent extraction (PSE), supercritical fluid extraction (SFE), solid phase microextraction (SPME) and microwave oven extractin (MAE). The identification and determination of terpenes will be carried out on a gas chromatograph (HP) with mass spectrometry (GC-MS) and flame ionisation detection (GC-FID). These methods will be used for monitoring of terpenes content and distribution in needle and foliage trees and in the air of selected locations. The terpenes content and (en)
- Terpeny, které jsou nejčastěji extrahované z rostlinných materiálů, jsou výrazně vonící těkavé látky. Jsou obsaženy v různých částech rostlin, květech, plodech, listech, kůře a kořenech. Nacházejí se v žláznatých chlupech, papilách, žláznatých buňkách, nádržkách, kanálcích a mezibuněčných prostorách. Terpeny budou izolovány pomocí různých extrakčních metod jako jsou např. destilace s vodní parou, Soxhletova extrakce, extrakce rozpouštědlem, extrakce ultrazvukem, zrychlená extrakce rozpouštědlem (PSE), superkritická fluidní extrakce (SFE), mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a mikrovlnná extrakce (MAE). K identifikaci a stanovení terpenů bude použita plynová chromatografie s hmotnostním (GC-MS) a plamenoionizačním detektorem (GC-FID). Tyto metody budou použity k monitorování množství a zastoupení terpenů v listnatých a jehličnatých stromech a v ovzduší vybraných lokalit. Bude srovnáváno jejich množství a zastoupení v přírodních ekosystémech, antropogenních ekosystémech a v podmínkách městských (cs)
|