The aim of the project is to investigate, qualitatively and quantitatively, the phenolic content in barley, hop and beer with focus on the malting and brewing process. Further insights on the phenolic behavior throughout the malting and brewing process, mainly the structural modifications, would be of great interest to the brewing industry and, as a consequence, for the beer consumers. (en)
Cílem projektu je charakterizovat monomerní a polymerní fenoly českých a čínských odrůd ječmene, sladu a chmele a vyhodnotit pivovarský a sladařský proces z hlediska antioxidační kapacity a obsahu polyfenolů meziproduktů a hotového piva.
The dichotomous key for authentication hop varieties was developed. Czech and Chinese varieties of malting barley were fractionated from point of view phenolic compounds. Brewing process was evaluated in terms of antioxidant capacity and polyphenols content. Application of polyphenolic pellets increases of polyphenols in beer, while beer is more colloidal stable. (en)
Byl vypracován dichotomický klíč pro autentizaci chmelových odrůd. V českých a čínských odrůdách sladařského ječmene byla provedena frakcionace polyfenolů a byly stanoveny jednotlivé polyfenoly. Pivovarský proces byl vyhodnocen z hlediska antioxidační kapacity a obsahu polyfenolů. Použití polyfenolových pelet zvýší obsahu polyfenolových látek v pivu a zároveň je pivo přirozeně koloidně stabilní. (cs)