Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The presented research project accentuates the need for a close dialog between geography and research on alternative food networks as well as studies of alternative economic spaces within the sociogeographic context of the post-communist economic and societal transformation. It investigates the new consumer (and also producer) culture created through the merge of food consumption, sustainability, ethics, social differentiation, gentrification etc. as a result of complicated relations within the current transformation society. The project aims to study the three main aspects of alternative food networks: the environmental, the social, and the moral (ethical) while focusing especially on farmers´markets as the first real example of alternative food networks emerging in Czechia. Three stages of the research involve the analysis of I) the origins of local food – thus where the food comes from, II) the biographies of food – how the food moves through the commodity system and alternative network and III) the settings of food – how the food is being used by the consumers. (en)
- Předkládaný projekt zdůrazňuje potřebu vědeckého dialogu mezi geografií a výzkumem alternativních potravinových sítí, stejně tak jako studia alternativních ekonomických prostor v sociogeografickém kontextu postkomunistické ekonomické a společenské transformace. Sleduje novou spotřebitelskou (a také produkční) kulturu vzniklou spojením spotřeby potravin, snah o udržitelnost, etiky, sociální diferenciace, gentrifikace atd., jakožto výsledku komplikovaných vztahů v rámci současné transformující se společnosti. Projekt si klade za cíl zkoumat tři hlavní aspekty alternativních potravinových sítí: environmentální aspekt, sociální aspekt a morální (či etický) aspekt, a zaměřuje se především na farmářské trhy jakožto první skutečnou ukázku alternativních potravinových sítí vznikajících v Česku. Tři stádia výzkumu zahrnují I) analýzu původu potravin - kde jsou "alternativní" potraviny produkovány; II) životní trasu potravin - jak se pohybují komoditním systémem a alternativními sítěmi a III) kontext spotřeby potravin - jak jsou tyto alternativní potraviny vnímány a užívány spotřebiteli.
|
Title
| - Geography of alternative food networks and sustainable consumption (en)
- Geografie alternativních potravinových sítí a udržitelné spotřeby
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - geography sustainable consumption alternative food networks farmers markets (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |