Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Lean meat content is the best quality parameter of meat products. With that parameter meat products may be divided very easily in different quality classes (and prices) which are understandable for each consumer in each country. There are some typical component (for structural formula see Figure 1) of meat proteins, e.g., 3-methylhistidine (3-MeHis; [S]-1-methylimidazole-4-alanine; t-methyl-L-histidine), Ne-methyllysine and creatinine. Especially 3-MeHis is a normal constituent of the myofibrillar protein actine and myosine. It was published that levels of protein-bound 3-MeHis in different species of meat are constant. Hitherto no 3-MeHis residues are determined in other foodstuffs, rich in proteins as milk, eggs, soya etc. That is why the determination of 3-MeHis in meat product can be used as an index of lean meat content. The aim of the year 1999 is to develope and verify method for lean meat content determination by capillary isotachophoresis. (en)
- Obsah čistých svalových bílkovin (%22lean%22 meat content) je nejlepším ukazatelem kvality masných výrobků. Pomocí tohoto ukazatele je možné rozdělit velmi snadno výrobky do různých kvalitativních (a cenových) skupin, které jsou srozumitelné pro spotřebitele. Zákon č. 110/1997, Sb., o potravinách a tabákových výrobcích předepisuje výrobci udávat obsah čistých svalových bílkovin ve výrobcích v jejichž názvu je slovo šunka. V současnosti však neexistuje ověřená a spolehlivá analytická metoda pro tento účel. Existují sloučeniny charakteristické výhradně pro svalové bílkoviny. Zejména se jedná o 3-methyl-L-histidin (3-MeHis; [S]-1-methylimidazol-4-alanin; t-methyl-L-histidin), 1-methyl-histidin (1-MeHis), kreatinin a N-methyllysin. Zvláště 3-MeHis je typickým stavebním kamenem myofibrilárních bílkovin myosinu a aktinu. Znamená to, že se 3-MeHis nevyskytuje v jiných potravinách rostlinného či živočišného původu bohatých na proteiny jako je mléko, vejce, soja a další. Literární zdroje dále uvádí, že hladiny té
|
Title
| - Lean meat content is the best quality parameter of meat products. (en)
- Metody pro posuzování shody a detekci falšování potravin
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Projekt byl řešen v souladu s plánem a dosažené výsledky jsou na velmi dobré úrovni. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |