Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Kvasinky jsou jednou ze skupin hub existujících jako jednobuněčné organismy a provázejících lidstvo už tisíce let. Zkvašení cukrů v ovoci, obilí a dalších biomasách na etanol je zásadním procesem při výrobě širokého okruhu produktů, od jemných vín až po aditiva benzinu. Ačkoli říši kvasinek tvoří více než 1 500 druhů s nejrůznějšími charakteristickými rysy, jenom několik málo druhů bylo zatím prozkoumáno na molekulární úrovni. Navrhovaný projekt odhalí a popíše nové specifické vlastnosti a fyziologické parametry, jejichž důsledkem jsou pozorované rozdíly mezi modelovou kvasinkou Saccharomyces cerevisiae a dalšími, z potravin a nápojů izolovanými, tzv. nekonvenčními druhy rodu Saccharomyces nebo kvasinkou Dekkera bruxellensis. Izolovány budou geny zodpovědné za specifické vlastnosti těchto kvasinek a produkty těchto genů budou charakterizovány s cílem (1) rozšířit základní znalosti o nekonvenčních kvasinkách účastnících se fermentace potravin, a (2) poskytnout výsledky základního výzkumu pro budoucí aplikace v potravinářském průmyslu a biotechnologiích.
- Yeasts are a divergent group of fungi that predominantly exist as unicellular organisms. They have been accompanying the mankind for thousands of years. Fermentation of sugars in fruits, grains and other biomass to ethanol is the critical process for a wide range of products from fine wines to gasoline additives. Though, the yeast kingdom includes more than 1.500 species that display a variety of unusual characteristics, only few of them have been studied on molecular level. The proposed project will reveal and describe new specific traits, properties and physiological parameters that underlay the observed differences among model yeast Saccharomyces cerevisiae and other, from food and beverages isolated yeast species such as members of non-cerevisiae Saccharomyces genus or Dekkera bruxellensis, will isolate genes responsible for the specific properties and characterize their products in order to (1) enlarge the general knowledge on non-conventional food-born yeast species, and (2) provide the basic results for future applications in food and biotechnology industry. (en)
|
Title
| - Specific properties of Sacharomyces and Dekkera bruxellensis yeast species and their exploitation in biotechnology and food industry (en)
- Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - non-conventional yeasts; Saccharomyces genus; Dekkera bruxellensis; stress tolerance; cell fitness (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - stress tolerance
- Dekkera bruxellensis
- Saccharomyces genus
- non-conventional yeasts
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |