Studium výskytu fenolický chemoprotektivní sloučenin v révových vínech s ohledem k původu, zdravotnímu stavu a vyzrálosti hroznů. Zjišťování koncentrace resveratrolu jako stresového faktoru při napadení Botrytis cinerea. Technologická realizace moderníchvinifikačních postupů výroby červených vín a instrumentální analýza koncentrace resveratrolu, kyseliny galové, katechinu a epikatechinu v moštech a révových vínech. Sledování antimutagenních účinků fenolických sloučenin červených vín bakteriálními modelovými systémy. Selekce technologických přístupů fermentace, školení a zrání červených vín s ohledem na vyšší koncentrační hladiny chemoprotektivních fenolických složek. (cs)
Study of occurrence of chemoprotective phenolic compounds in wine with view to origin, health and maturity of grapes. Determination of resveratrol concentration as a stressfactor on Botrytis cinerea contamination. Technological realisation of modern wineprocessing of red wine and HPLC analysis of resveratrol, gallic acid, catechin, epicatechin content in must and wine. Observation of antimutationeffects of polyphenol compounds in red wine with bacillary model systems. Selection of technological access in fermentation, fining and ageing of red wine in reference to higher concentration level of chemoprotective phenolic components. (en)