About: Methods and utilization of cryopreservation of field and garden crops     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz:8890 associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Biodiversity of species is very important for their survival in changing environments. Maintainance and protection of genetic variability of wild plants and crops is the ground base for breeding programs. Cryoconservation of germplasm of vegetative propagated plants will be provided ex situ (vegetative parts of plants, buds, meristematic tissues and cells). The meristems of genus Allium, potato and hop will be taken for cryopreservation. The trees can be conserved either as dormant buds or as apical meristems. The main focus will be paid to the rate of freezing and thawing. The survival of cryopreseved plant will be investigated after various rates of freezing. Incorporation of different cryoprotectants will be examined in the slow freezing rate methods. The ratio of intra- and extra-cellular ice will be controlled by combination of various concentration of various cryoprotectants such as DMSO, Glycerol, PEG which can penetrate fully or partly into cells. The temperature of the samples (en)
  • Biodiverzita druhů je velice důležitá pro jejich přežití v heterogenním, měnícím se prostředí. Udržování a ochrana genetické variability kulturních a divokých rostlin se považuje za nezbytný předpoklad šlechtitelských programů. Uchování genofondu vegetativně množených rostlin se bude provádět ex situ (vegetační části rostlin, pupeny, meristematická pletiva a buňky). Ke kryoprezervaci rostlin rodu Allium, brambor a chmele budou použity explantátové kultury, hlavně meristémy, vzhledem k jejich vyšší genetické stabilitě. Kryoprezervace dřevin je rozdělena na kryokonzervaci dormantních pupenů a na meristematické kultury. Největší pozornost bude věnováná rychlostem změn teplot vzorku při mrznutí a tání. Při kryokonzervaci rostlinných vzorků se uplatňují především dva režimytypy rychlostí poklesu a vzestupu teploty zmrazování a odtávání, a to budˇ vysoké rychlosti (řádově stovky oC/s) nebo nízké rychlosti (řádově 1-10 oC/s). Budou zjišťovány výtěžnosti přežitého materiálu při různých rychlostech teplo
Title
  • Methods and utilization of cryopreservation of field and garden crops (en)
  • Metody a využití kryokonzervace polních a zahradních plodin
skos:notation
  • EP0960006425
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Cíle projektu byly splněny.Projekt přinesl v průběhu řešení cenné poznatky kryokonzervace vybraných plodin a umožnil vypracovat kryoprezervační protokoly výše uvedených plodin. (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.121 as of Mar 31 2025


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data]
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Mar 31 2025, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2025 OpenLink Software