Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Isoflavonoids are abundant in legumes. Many of them possess interesting biochemical and pharmacological properties. Daidzein and genistein are supposed to be protective dietary factors with regards to several steroid-dependent cancers and cardiovascular diseases as well. We have recently developed radioimmunoassays for estimation of daidzein and genistein, which are several orders of magnitude more sensitive than methods used for these purposes up to now. Pilot studies showed a) presence of isoflavones in sera of all probands inclusive the persons, in whom legumes were exluded from diet b) evidence that isoflavones are present in beer. There are no literara data about the presence of daidzein and genistein in beer, hops or cereals. It is possible, thatisoflavones are abundant in more plant species important for food production than is known up to the date. We would like to use our immunoassays for screening of isoflavonoids in human food. Eventual finding of the presence of isoflavones in new plant (en)
- Izoflavonoidy jsou bohatě zastoupeny ve vikvovitých rostlinách. U řady isoflavonoidů byly pozorovány zajímavé biochemické a farmakologické účinky. Daidzein a genistein jsou považovány za ochranné dietní faktory ve vztahu k některým typům nádorů, zvláště nádorů steroid-dependentních tkání, předpokládá se rovněž ochranný účinek vůči kardiovaskulárním chorobám. Radioimunoeseje pro stanovení daidzeinu a genisteinu, které jsme v současnosti vyvinuli jsou o jeden až několik řádů citlivější než dosud používanémetody. Pilotní studie ukázaly a) nenulovou koncentraci jmenovaných izoflavonoidů v sérech všech probandů, i těch u nichž byly luštěniny jako zdroj izoflavonoidů vyloučeny a b) výskyt jmenovaných izoflavonoidů v pivu. V literatuře dosud nebyl popsán výs kyt daidzeinu ani genisteinu v pivu, chmelu ani v obilí. Je pravděpodobné, že daidzein a genistein jsou přítomny ve více druzích rostlin důležitých pro lidskou výživu, než je dosud známo. Rádi bychom využili skutečnosti, že máme k dispozici velmi citlivo
|
Title
| - Isoflavonoids in food (en)
- Izoflavonoidy v potravě
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - 1. Řešený projekt přináší nové poznatky v oblasti přirozených izoflavonoidů a jejich výskytu. 2. Výsledky řešení grantového úkolu splnily zadání, témata uvedená v anotaci byla zodpovědně vyřešena. Velkým přínosem je kvalitní mezinárodní spolupráce. 3. Vý (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |