Hlavní cíl předkládaného projektu je návrh a pilotní ověření komplexní membránové technologie stabilizace vína v provozních podmínkách se zaměřením na organoleptické vlastnosti vína při plném zachování známek jakostního potravinářského produktu. Dílčí cíle: 1. Příprava vhodné heterogenní ionexové membrány jako alternativy konkurenčních homogenních membrán. 2. Návrh a validace technologie vinanové stabilizace vína aplikací procesu elektrodialýzy se specifikací procesních podmínek daných typem zpracovávané suroviny. 3. Inovace stávajícího ED zařízení včetně ED modulu pro stabilizaci vína s cílem snížení provozních nebo investičních nákladů demineralizačního procesu. 4. Nezávislý (na účasti someliéra) systém kontroly procesu demineralizace se zaměřením na obsah minerálních látek 5. Dokumentační zpracování aplikace procesu vyplývající z potravinářského charakteru technologie a cílových zemí konečných uživatelů. 6. Logistika nakládání s vedlejšími produkty technologie stabilizace. (cs)
The mail goal of proposed project is design and pilot plant verification of complex membrane tartaric stabilization technology in operation conditions with the view to organoleptical characteristics of wine at full conservation of parameters of high-grade food product. Particular goals: 1. Preparation of a suitable heterogeneous ion-exchange membrane as an alternative of homogeneous membranes used by our competitors. 2. Proposal and experimental validation of a technology for tartaric stabilisation of wine by electrodialysis process including definition of operating conditions based on nature of wine to be treated. 3. Inovation of existing electrodialysis systems including electrodialysis stacks for tartaric stabilisation of wine in order to decrease operating and investment costs of the process. 4. Independent (on the presence of a sommelier) method to control the process of wine stabilisation by electrodialysis, especially focused on determination or prediction of contents of mineral substanc (en)