Barley is one of the most important crop wordl-wide. Barley is used for malt production, however, its importance for feeding, food and pharmacautical industries or other industrial productions has been increasing. However, genetic resources suitable for alternative use are characterised in less extend in comparison with malting barleys or e.g. donors of disease resitances Methods suitable for efficient evaluation of DNA polymorhism will be used to develop markers for large-scale evaluation of genetic resources. Conformation and sequence polymorhism studies of imporatant aleles are expected to be an efficient approach. AFLP and microsatelite analysis will be empolyed for genotyping. Field evaluation of genetic resources along with measurement of some chemical, biochemical and physical properties of barley grains will lead in more detailed characterisation of genetic resources. Evaluation of some parameters using Image Analysis approach will be introduced and corelation among different (en)
Ječmeni patří významné místo v celosvětovém systému výroby obilnin Ječmen se uplatňuje v řadě odvětví, jako je např. sladovnictví. Je třeba zmínit jeho využití pro krmné účely, v potravinářském průmyslu pro zdravou výživu i řadě průmyslových výrob. Genové zdroje pro alternativní využití jsou však v ČR jen málo charakterizovány. Cílem projektu je proto vyvinout metody založené na stanovení polymorfismu DNA pro účinnou charakterizaci genových zdrojů. Předpokládá se využití metod založených na AFLP a délkovém polymorfismu mikrosatelitů a zavedení techniky sledování konformačního a sekvenačního polymorfismu vybraných alel pro odvození nových markerů. Polní hodnocení genových zdrojů spolu s metodami založenými na měření vybraných chemických, biochemických a fyzikálních parametrů zrna umožní detailně popsat kolekci genových zdrojů ječmene. Bude zavedena metoda hodnocení vybraných parametrů pomocí digitální analýzy obrazu a budou nalezeny korelace mezi různými typy dat popisující danou kolekci. Tak (cs)