The changes in milk cows nutrition and in the whole technology of raw cow-milk processing in agricultural enterprises can lead to the changes in N-matters of milk. Under influence of new factors in the field of milking and treatment of milk in agriculture there can be induced the linked up changes in the course of processing the dairy products, what can be manifested in the quality of milk products and in quantification of the production. The solving of the task should bring the actual knowledge on spreading out of N-matters in raw cow-milk to the agriculture and food sector in dairy branch and in milk laboratories. These knowledge will contribute to the greater confidence between the raw milk producers and the processing of dairy factories as well as to improvement of milk products quality for the whole consumer public. (en)
Změny ve výživě dojnic a celé technologii výroby syrového kravského mléka v zemědělských podnicích mohou vést i ke změnám v zastoupení N-látek mléka. Vlivem nových faktorů v prvovýrobě mléka mohou být vyvolány navazující změny v průběhu technologických operací při výrobě mléčných výrobků, což se může projevit ve vlastnostech mléčných výrobků i kvantifikaci výroby. Řešení úkolu by mělo přinést aktuální poznatky o rozložení N-látek v syrovém kravském mléce zemědělskému i potravinářskému sektoru v oboru mlékařství i mlékařským laboratořím. Tyto poznatky přispějí k větší důvěře mezi producenty syrového mléka a výrobními mlékárenskými závody a celkově i ke zvýšení jakosti mléčných výrobků pro celou spotřebitelskou veřejnost. (cs)